Foto: Daniel Ivarsson/SVT

”Jag sökte hundratals lägenheter”

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Julia Antonsson har just kommit in på sin drömutbildning – läkarprogrammet på Karolinska institutet. Men drömmen om läkarlivet höll på att bli kort. När Julia inte hittade bostad var hon nära på att tacka nej till sin drömutbildning.

I mitten av juli kom äntligen beskedet som Julia Antonsson väntat på. Hon hade kommit in på sin drömutbildning – läkarprogrammet på Karolinska.

– Men lyckan varade typ fem sekunder. För sen insåg jag att jag har något mer att fixa innan det blir på riktigt. Och det är ju bostad.

Har sökt hundratals boenden

Redan i mars i år anade Julia att chansen om att komma in på läkarprogrammet var stor. Fylld av uppmaningar att söka bostad i tid på grund av den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm, började hon leta lägenhet.

– Jag kontaktade folk på Blocket och folk på olika Facebooksidor. Jag matade av annons efter annons och klippte och klistrade in mitt meddelande.

Hur många boenden skulle du uppskatta att du har sökt?

– Oj, jättemånga. Jag vet inte ens om jag kan uppskatta den siffran. Det är hundratals.

Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Extra utsatt som student

Julia är inte ensam om att ha svårt att hitta bostad. Trycket på just studentlägenheter är högt. Sveriges förenade studentkårer har rödlistat en av tre studentkommuner för att de är för dåliga på att lyckas ordna bostad åt sina studenter.

– Som student uppfattas man som väldigt desperat och naiv, vilket man ju också är. Det är hela min framtid som står på spel. Och det utnyttjar ju folk tyvärr.

Stött på bedragare

Hon berättar att flera av erbjudandena hon fått under sommaren varit oseriösa. Många har visat sig var bedragare.

– Jag har stött på allt från skyhöga hyror, folk som försöker lura en på pengar, be om hyran i förskott, försöker få en att göra ”kreditupplysningar” med bank-id, skicka nycklar på posten och så vidare.

Hur har den här sommaren varit för dig?

– Vissa perioder har det känts lite hopplöst. Nästan så man ville ge upp.

“Hade behövt tacka nej”

Men trots ihärdigheten hände ingenting. Julia fortsatte desperat söka utan framgång, och bara ett par veckor innan skolstarten stod hon fortfarande utan boende.

I sista sekund hände det som hon kämpat för i månader – av en slump fick en släkting till henne tag i en bostad i Stockholm, och de bestämde sig för att flytta upp tillsammans.

– Hade jag inte fått tag i det här hade jag behövt tacka nej till utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.