Foto: SVT

”Jag ställer inte ut några ultimatum här”

Uppdaterad
Publicerad

Att återinföra rätten till familjeåterförening för de som kommer som flyktingar till Sverige är en viktig fråga för Centerpartiet. Men partiledare Annie Lööf avböjer att svara på om hon är beredd att sätta sig en regering som tycker tvärtemot.

Centerpartiets migrationspolitik har av många beskrivits som Alliansens mest generösa. Annie Lööf vill bland annat se till så att splittrade flyktingfamiljer får rätt att återförenas när de tagit sig till Sverige.

Men det största partiet i Alliansen – Moderaterna – håller inte med.

Val 2018 – #dinröst

Kan ni sitta i en regering som inte återinför den där rätten?

- Vi är tre allianspartier som kan tänka oss att införa familjeåterförening i nuläget. Jag ställer inte ut några ultimatum här och nu. Kompromisser kommer att skötas under en blocköverskridande förhandling efter valet.

Hur bedömer du möjligheten att ni ska få igenom er vilja?

– Vi behöver komma fram till en permanent lagstiftning som håller över tid. Jag tror att det blir svårt för den som är förälder och sitter i en förhandling och förespråkar familjesplittring att verkligen stå för det, säger hon.

Andra viktiga frågor för Centerpartiet när det gäller migrationpolitiken är att värna rätten att söka asyl och att se till synnerligen ömmande omständigheter när myndigheter bestämmer vilka som ska få stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet