”Jag tittade upp och såg en man med vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Vera Grass från Västerås satt på en restaurang i Paris när hon började höra skotten. Hennes bästa kompis sköts till döds och hon sköts själv i axeln två gånger.

– Jag tänkte ingenting. Jag tänkte bara på att överleva, säger hon i Morgonstudion.

Hennes bästa kompis var på besök från Sverige tillsammans med sin pojkvän. De hade bestämt sig för en middag på restaurangen le Petit Cambodge, en restaurang som Vera ätit på många gånger.

Men det hann inte gå lång tid innan de började höra smällar.

– Vi hade precis beställt och satt på terassen och efter tre minuter ungefär börjar vi höra skott.

Såg gärningsmannen i ögonen

Vera tog skydd under ett bord. Hon mötte gärningsmannens blick strax innan han började skjuta mot henne. Ögonkontakten tror hon kan ha blivit hennes räddning.

– Jag tittade upp och såg en man med vapen. Det kändes som en mänsklig kontakt som kanske fick honom ur balans en millisekund, säger hon.

Hon träffades av två skott, men överlevde trots att skytten stod så nära.

Har bearbetat attacken

Veras bästa kompis avled av sina skottskador.

– Sorgen efter min vän har varit mycket svårare att bearbeta. Men själva terrorattacken i sig har jag nog berarbetat ganska snabbt.

Terrordåden i Paris den 13 november 2015 tros ha utförts av nio personer som alla dödades själva under attentatskvällen eller strax efteråt. I dag börjar rättegången mot de 20 andra personerna som står åtalade för att på olika sätt ha bidragit till dåden.

Hör Vera Grass berätta hela sin historia i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.