Frankrikes president Emmanuel Macron på väg att skriva under den nya lagen i Élyséepalatset tidigare i veckan. Foto: TT

Frankrike häver undantagstillstånd – två år efter dåden

Publicerad

Två år efter terrordåden i Paris häver Frankrike det undantagstillstånd som infördes efter attackerna, då 130 människor mördades och omkring 350 skadades. I stället träder en ny terrorlagstiftning i kraft.

Den nya terrorlagen ger bland annat myndigheterna utökade möjligheter att genomföra husrannsakningar och stänga ned moskéer och andra bönelokaler som ägnar sig åt att predika hat.

-Vissa befarar nu att vi kommer att släppa vår vaksamhet, men i själva verket är det tvärtom, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kritik mot nya terrorlagen

Undantagstillståndet har förlängts sex gånger, men löpte ut 1 november. Konservativa politiker har varnat för att den nya lagen inte är tillräckligt långtgående, medan människorättsgrupper och andra kritiker varnar för missbruk från polisens sida.

Mer än 30 attacker avvärjda

Enligt regeringen har undantagstillståndet hjälpt underrättelsetjänsterna att avvärja fler än 30 attacker. Den franske presidenten Emmanuel Macron sade på tisdagen att militanta islamister fortsätter att vara det största säkerhetshotet mot Frankrike.

Över 80 procent av fransmännen stödjer den nya lagstiftningen, enligt en undersökning som genomfördes i början av oktober.

Fakta: Attacker i Frankrike

  • januari 2015:   tolv personer dödades i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet med al-Qaida respektive IS.  
  • november 2015: beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste någonsin i sitt slag i Frankrike.  
  • juli 2016: 84 personer dödades av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.  
  • april 2017: några dagar före första omgången i det franska presidentvalet – klev en man ur sin bil på paradgatan Avenue des Champs-Élysées i Paris och öppnade eld med automatvapen. En polis sköts ihjäl och ytterligare två skadades. IS tog på sig dådet.  
  • augusti 2017: 36-årig man körde på sex franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.  
  • oktober 2017: två kvinnor knivmördades av en man vid järnvägsstationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällor ”Allahu akbar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.