• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Jag var en mus i hemmet, men ett lejon därute”

Uppdaterad
Publicerad

Med bristande kunskaper i svenska och en klädstil som inte passade normen i Sverige, utsattes Mehdi Adnan Mossa för mobbning. Därför var han ett enkelt byte för kriminella, säger han. 

– Jag blev rekryterad in i gängkriminaliteten som 15-åring. Det dröjde inte länge innan jag var fast.

Mehdi Adnan Mossa kom till Sverige som flykting tillsammans med sin familj när han var 13 år. Men traumat av att ha upplevt krig och att familjen hamnade i ett utanförskapsområde, orsakade stora integrationssvårigheter.

– Kriminella är experter på att identifiera vilket behov en ung människa har. För mig var det kläder och skor – att få höra till. Jag brukar säga att min väg in var genom ett par Nike-skor jag fick av dem, säger han. 

När de äldre killarna markerade mot Mossas mobbare, var det ingen som gick på honom igen. På så sätt fann han sin tillhörighet och därefter påbörjades livet som tungt kriminell. 

“Jag var en mus i hemmet men ett lejon där ute”

Trots varningssignaler från skolan, klev hans föräldrar inte in. De var heller inte medvetna om vad han gjorde på sin fritid, eller vilka han umgicks med. 

– Jag brukar beskriva det som att jag var en mus i hemmet men ett lejon där ute. När skolan ringde hem för att försöka berätta om mitt avvikande beteende trodde de inte på det.

Det kom att ändras när han blev häktad för första gången. Men då var det för sent och hans mamma stod maktlös, berättar Mossa. 

Efter flera fängelsestraff, det längsta i fyra år, bröt han till slut från kriminaliteten och jobbar i dag som skolkurator och föreläsare.

”Det ställs för låga krav på föräldrar” 

Många barn som växer upp i utsatta områden har föräldrar som inte lyckats komma in i samhället, enligt Mossa. 

– Kulturen vi har i våra förorter är att man blir lärd att inte lita på myndigheter. Men genom mitt arbete har jag märkt att om man jobbar mer uppsökande och bemöter föräldrarna på rätt sätt är de engagerade och samarbetsvilliga.

Men han tycker att det ställs för låga krav på föräldrar. 

– Vi ser att barn skjuts till döds och de här ska egentligen vara vår framtid. Det måste ställas högre krav på föräldrarna till barn i riskzonen, det ska inte bara baseras på frivillighet.

Hör mer om Mehdis historia i programmet ”Mot alla odds”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.