Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Jägareförbundet oroas av den möjliga läckan hos Naturvårdsverket. Foto: TT/SVT

Uppgifter om svenska jägare kan ha läckts till främmande makt

Uppdaterad
Publicerad

Adresser till alla landets alla jägare kan ha stulits vid dataintrånget på Naturvårdsverket i förra veckan. Det kan betyda att uppgifter om 300 000 vapenägare i landet spridits till främmande makt eller kriminella.

I onsdags tvingades Naturvårdsverket stänga ner sitt IT-system efter ett dataintrång. Det gjordes för att skydda systemen. Sedan dess har arbetet pågått för att förstå vad som skett och vilka uppgifter som kan ha läckt ut.

– Vi tar väldigt allvarligt på det, och vi gör allt vi kan för att minimera den skada som ha skett, säger Håkan Svaleryd, förvaltningschef på Naturvårdsverket till SVT.

Polisutredning pågår

Eftersom det pågår en polisutredning med förundersökningssekretess kan Naturvårdsverket inte säga om hackare kommit åt känsliga uppgifter. I myndighetens jägarregister finns personuppgifter och adresser till landets alla nästan 300 000 jägare med jaktkort eller jägarbevis. Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att ”det går i dagsläget inte att utesluta att också sådan information omfattas av dataintrånget”.

– Jag kan inte säga om det ingår jägaruppgifter i den överföring som har gjorts, säger Håkan Svaleryd.

Svenska Jägareförbundet oroas av den möjliga läckan.

– Om det skulle vara så att uppgifter om jägare kommit ut är det inte bara bekymmersamt. Det är ju adresser till potentiella vapenägare vi pratar om så därför är det mycket allvarligt, säger Dag Lidén, generalsekreterare.

Kan hamna i fel händer

Jägarregistret innehåller inte uppgifter om vapeninnehav. De finns hos polisen. Men Dag Lidén säger att det kan innebära risker om personuppgifter och adresser till jägare kommer i händerna på främmande makt eller kriminella.

– Är det en extern aktör, statlig eller icke-statlig, så har det ju säkerhetspolitiska dimensioner. Det är ju kartläggning mot nationen för fientliga syften. Är det en kartläggning för kriminella aktiviteteter kan det vara alltifrån trakasserier till stölder, säger han.

Sedan it-attacken den 5 oktober har it-säkerhetsexperter analyserat systemen för att identifiera och ta bort eventuell skadlig kod och undersöka vad som skett. Myndigheten uppger att ingen information har raderats eller förvanskats. Fortfarande ligger delar av it-systemen nere, som till exempel e-post, och jägarregistret. Verket hoppas att registret ska vara igång nästa vecka igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.