Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera som SVT träffar i Turkiet bekräftar att Adrianas misstänkte mördare befinner sig i landet. Foto: SVT

Jakten på Adrianas misstänkte mördare: ”Han är i Turkiet”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot tre av männen som misstänks för mordet på 12-åriga Adriana pågår nu. En fjärde mordmisstänkt har däremot inte kunnat åtalas eftersom han håller sig undan. 

– Han är i Turkiet, säger en man i turkiska staden Kulu när SVT söker efter den misstänkte. 

I mitten av oktober åtalades tre män för dödsskjutningen som krävde Adrianas liv i Norsborg den 2 augusti 2020. En fjärde person, en 24-åring från södra Stockholm, har inte kunnat åtalas eftersom han befunnit sig utomlands i sina föräldrars hemland Turkiet enligt polisuppgifter.

Han fortsätter vara häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst för mord och försök till mord, enligt åklagaren. Mannen är född i Stockholm och har både svenskt och turkiskt medborgarskap, vilket ger honom skydd mot att bli utlämnad eftersom Turkiet och Sverige inte lämnar ut sina medborgare till varandra. 

Har kunnat röra sig fritt i landet

Det har inneburit att 24-åringen har kunnat röra sig fritt i Turkiet, trots att landets rättsväsende informerats om mordmisstankarna. Han är dessutom internationellt efterlyst.  

– När någon brottsmisstänkt är turkisk medborgare är det kört, säger en källa med god erfarenhet av internationella utlämningar.

SVT besöker den turkiska staden Kulu där många har en släkting som bor i Sverige.   

I Olof Palmes park träffar vi flera lokalpolitiker men också en bekant till 24-åringen. Den misstänkte ska ha varit här på besök i somras när anhöriga från Sverige reste hit på semester. 

Ska ha setts i Bodrum

När en släkting till svensk-turken svarar i telefon och hör vad det gäller vill han inte uttala sig.  

Så sent som i oktober uppges 24-åringen enligt flera källor även ha besökt kuststaden Bodrum.  

Men nu ska han och flera andra personer från den svenska kriminella miljön ha samlats i Istanbul i stället.  

– De har till och med bildat en liten grupp där, säger en bekant till mannen.

I SVT:s dokumentär ”Flykten till Turkiet” kan ni följa sökandet efter Adrianas misstänkte mördare och andra efterlysta som håller sig undan i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.