Jaldung friad i hovrätten

Publicerad

Göteborgs fd polismästare Håkan Jaldung friades i dag i hovrätten från anklagelsen om olaga frihetsberövande under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Hovrätten anser att Jaldung hade stöd i polislagen när han spärrade av Hvit- feldtska gymnasiet med en 800 meter lång containermur efter uppgifter om att brott förbereddes på skolområdet.

Det fanns en hotbild om våldsamheter från aktivisthåll, skriver hovrätten.

Ca 650 personer spärrades in av poli- sen. 200 lät sig visiteras och fick komma ut. Övriga 454 greps senare.

Hovrätten finner att Håkan Jaldung varken med uppsåt eller av oaktsamhet har gjort sig skyldig till brott. Åtalet mot honom ska därför ogillas.

Hovrättens bedömning är att Håkan Jaldung med hänsyn till hotbilden haft stöd i 23:e paragrafen i polislagen för avspärrnings- och utrymningsåtgärderna. Frihetsberövandena har därför inte varit olagliga.

Jaldungs advokat nöjd
Håkan Jaldungs advokat Lars Schmidt säger att det inte räcker att känna sig inspärrad utan man måste även vara det.

-De var förhindrade att gå ut under några timmar, men de var inte inspärrade, säger han till TT.

Han var lättad men inte överraskad över domen.
-Vi är nöjda. Jag tyckte vi gjorde en väldigt bra förhandling. Bättre i hovrätten än i tingsrätten. De vittnen åklagaren hade styrkte inte hans påståenden.

”En demokratisk katastrof”
Grön Ungdoms Zaida Catalan kallar friandet av Håkan Jaldung för en demokratisk katastrof.

”Det är en demokratisk katastrof att svenskt rättsväsende godkänner brott mot de grundläggande fri- och rättigheterna i svensk grundlag och de mänskliga rättigheterna i Europakonventionen”, skriver Catalan i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer