Jämställdhet på agendan vid Wikipedia-möte i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet av artiklarna på Wikipedia handlar om män – hur kan uppslagsverket bli mer jämställt? Den frågan diskuteras just på den internationella konferensen Wikimania, som för första gången hålls i Sverige.

Entusiaster från hela världen har samlats på Stockholms universitet för att delta i Wikimania. Temat för i år är ”Starkare tillsammans”, och i det ingår att göra Wikipedia mer jämställt.

Som det ser ut nu finns betydligt fler artiklar om män än om kvinnor i uppslagsverket. Det är något som Sofie Jansson, styrelsemedlem i Wikimedia, vill ändra på.

– Vi är ett uppslagsverk som ska samla världens gemensamma kunskap, och då blir det konstigt att bara visa en del utav den, säger hon.

– Vi har varit väldigt bra på att skriva ut kvinnor ur historien.

Får draghjälp av UD

Besökaren Rosie Stephenson-Goodknight, som har författat Wikipedia-artiklar i tolv år, håller med.

– Vi borde alla vilja rätta till felaktigheterna i historien, och med felaktigheterna menar jag uteslutningen av kvinnor i historien, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver alla, inte bara kvinnliga redaktörer.

Konferensen har draghjälp från svenska Utrikesdepartementet.

– Vi kan inspirera de som ska skriva att skriva mer om kvinnor och vad kvinnor kan och gör, så blir det här uppslagsverket ännu bättre, säger Annika Söder, kabinettsekreterare på UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer