Foto: Håkon Mosvold Larsen / Anna-Lena Lundqvist / Chalmers

Skrivarstuga för ett mer jämställt Wikipedia

Publicerad

Glappet mellan manliga och kvinnliga biografier på Wikipedia är stort. Nu gör Chalmers slag i saken och ordnar skrivarstuga där fler kvinnliga biografier ska skapas och fyllas på.

Under onsdagen anordnas en skrivarstuga på Chalmers bibliotek. Det är studenter och anställda på Chalmers, samt representanter från Näringsdepartementet och Wikimedia Sverige, som ska skriva nya Wikipedia-artiklar om kvinnor och fylla på befintliga med text och bilder.

Fokuset ligger på att synliggöra fler kvinnliga forskare, innovatörer och entreprenörer.

– Om ingen berättar att kvinnor forskar och att kvinnor bidrar till samhället, så förstår inte folk att det faktiskt är så, säger Anita Fors, forskningskommunikatör på Chalmers.

Få biografier om kvinnor

Det finns ungefär fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på Wikipedia och bara 6 av de 32 kvinnliga professorer som arbetar på Chalmers har en egen artikel på Wikipedia – och ingen av de kvinnliga prefekterna.

Bara 17 procent av de engelska biografierna handlar om kvinnor.

Anna Dubois, prorektor på Chalmers, berättar att det finns studier som visar att någonstans mellan 84 och 91 procent av de som redigerar och skriver på Wikipedia är män, och att detta kan vara en av anledningarna till glappet.

– Det är ett stort globalt problem. Man söker ju dagligen information på Wikipedia, så den informationen jag hittar där blir avgörande för vad jag lär mig, säger hon.

Återkommande aktivitet

Initiativet till projektet, som går under hashtaggen #Wikigap, kommer från regeringen, och startskottet gick på Internationella kvinnodagen 8 mars på KTH och inleddes av Margot Wallström.

Projektet ska syfta till att minska glappet mellan kvinnliga och manliga biografier på världens mest lästa digitala uppslagsverk.

– Marie Curie hade länge en biografi på Wikipedia som delades med en man. Det blir en ond cirkel ur jämställdhetssynpunkt. Man får en föreställning att det bara är män som bedriver forskning, säger Anna Dubois.

Skrivarstugan pågår under onsdagseftermiddagen och kommer bli en årlig återkommande aktivitet på Chalmers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer