Jämställdhetsministern: ”Vi behöver prata mer om männen i detta och om de destruktiva maskulinitetsnormerna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT K specials dokumentär om sångerskan Josefin Nilsson har väckt många starka reaktioner och engagemang om våld i nära relationer. Regeringen vill satsa på ett så kallat ”perspektivskifte” för att motverka maskulinitetsnormer.

– Vi vet att det finns en koppling mellan machokultur och förekomsten av våld, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), i SVT:s Morgonstudion.

Josefin Nilsson gick bort för tre år sedan. Hon var då 46 år gammal. I dokumentären ”Älska mig för den jag är” skildras hur hon under många år levde med våld, hot och trakasserier från en man hon haft en relation till.

– Den här berättelsen om rädsla och våld är inte unik. Just nu finns det kvinnor och barn runt om i hela vårt samhälle som dagligen lever med det här våldet och rädslan, barn som gömmer sig under sängen rädda för att mannen eller pappan en dag kommer att slå ihjäl mamman, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i SVT:s Morgonstudion.

Var femte person utsättas

Samtidigt pekar BRÅ:s statistik på att var fjärde vecka mördas en kvinna av en man hon haft en relation med och drygt var femte person i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för brott i en nära relation.

Regeringen har satt som mål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I strategin skriver ni bland annat hur det ska genomföras genom ”ett perspektivskifte”. Vad betyder det?

– Vi behöver prata mer om hur vi beter oss mot varandra och att vi inte accepterar våld. Det är viktigt att jobba med skolan och att jobba med att de män som utövar våld slutar med det, säger Åsa Lindhagen.

Åtalen minskar

Regeringen vill också lägga mer resurser på polisen, säger jämställdhetsministern. Men samtidigt visar också en genomgång av Svenska Dagbladet att allt färre misstankar om kvinnofridsbrott leder till åtal.

De senaste tio åren har det till och med minskat från en tredjedel av fallen till 15 procent.

– Jag tror vi har ett annat sätt att se på mäns våld mot kvinnor än när två män pucklar på varandra. Man kallar det för ”stormiga relationer”. Det finns alla möjliga olika försvar men det är fortfarande en näve som åker in i ansiktet. Det är enligt lagen förbjudet och ändå förminskar man och förmildrar det, säger skådespelaren Morgan Alling.

”De flesta män tycker det är förjävligt”

Morgan Alling har själv varit ett av de barn som gömt sig under sängen och sett sin mamma bli oerhört misshandlad.

– Man måste jobba förebyggande. Hur många män är det inte som tycker att det här är fruktansvärt? De allra flesta män tycker det här är förjävligt, säger Morgan Alling och fortsätter:

– Vad min mamma hade behövt är ett civilsamhälle och ett rättssamhälle där man vågar prata om det hela tiden.

”Behövs fler fällande domar”

Moderaterna vill skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning till minst ett år från dagens nio månader. Maxstraffet vill man höja från dagens sex år till tio år. Hur ser du på det?

– Vi behöver jobba med skyddet och stödet till de som utsätts för våld, dels för att de ska kunna ta sig ur en den våldsamma relationen, dels för att de ska orka ta sig igenom en rättsprocess så att vi får fler fällande domar, säger Åsa Lindhagen.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.