Ljusmanifestation i Stockholm för Josefin Nilsson Foto: Hans Shimoda/TT arkiv

Starka reaktioner efter dokumentär om sångerskan Josefin Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

En ny dokumentär om Josefin Nilsson väcker starka reaktioner. I dokumentären framkommer detaljer om Josefin Nilssons relation med en man som misshandlade och hotade henne.
– Hon måste få ge sin sanning, förklara varför man inte går vid första slaget, säger systern Marie Nilsson-Lind i filmen.

Josefin Nilsson, artist, skådespelare och firad sångerska i Ainbusk, avled plötsligt 2016 efter en tids sjukdom, bara 46 år gammal.

I dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” skildras hennes liv som artist, men också en mindre känd och betydligt mörkare sida av hennes liv då hon misshandlades svårt av en man hon hade en relation med.

I dokumentären framkommer att Josefin Nilsson hade planer på att skriva en bok om sina erfarenheter, men den hann aldrig bli verklighet. Hennes syster Marie Nilsson-Lind berättar också om Josefin Nilssons mardröm och beskriver de fysiska skador sångerskan fick av misshandeln.

Dokumentären lades ut på SVT Play på fredagen och reaktionerna kom omedelbart. Ämnet har dominerat sociala medier. I Stockholm hölls även en stor ljusmanifestation på lördagskvällen.

Misshandlades fysiskt och psykiskt

I dokumentären berättar Josefins Nilssons syster Marie Nilsson-Lind att sångerskan träffade en man som hon blev ”stormande förälskad i”, och som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Mannen dömdes för bland annat misshandel i domstol.

– Hon fick sådana sparkar och slag mot hela sin kropp som aldrig läkte, säger Marie Nilsson-Lind och fortsätter:

– Hon fick posttraumatisk stress, tappade sitt hår, sin självkänsla och självklarhet inför livet.

Marie Nilsson-Lind säger att hennes syster måste få upprättelse och ge sin sanning, förklara varför man inte går vid första slaget och varför man kan förlora sig själv.

Viktig debatt om våld

Anna-Carin Pihl, som gjort dokumentärfilmen, säger i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter att det här är en berättelse med fokus på en folkkär artist och hennes unika konstnärsskap.

”Vi låter Josefin berätta sin historia via sin musik, sina föreställningar, sin ännu outgivna bok och genom sina vänner, kollegor, familj. Det är Josefins berättelse.”

Hon menar att det är ett medvetet val att inte peka ut och fokusera på gärningsmannen.

”Självfallet är den stora debatten om våld i nära relationer oerhört viktig och välkommen. Vi som gjort dokumentären är väldigt glada för att så många har tittat och berörts.”

”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” sänds den 29 mars i SVT2 och finns att se på SVT Play.

Föddes på Gotland 1969.

Var medlem i den gotländska gruppen Ainbusk som slog igenom med låten ”Jag mötte Lassie” 1990.

Gav ut soloalbumet ”Shapes” 1993 med text och musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Tävlade i Melodifestivalen 2005.

Spelade i Måns Herngren och Hannes Holms filmer ”Adam & Eva (1997) och ”Det blir aldrig som man tänkt sig” (2000).

TT

  • Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Socialtjänsten i din kommun
  • Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
  • RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet