Josefin Nilsson prisas postumt

Publicerad

Josefin Nilsson prisas postumt som årets ögonöppnare av jämställdhetsbyrån Klara K. Även Margot Wallström, Lina Thomsgård och Stina Wollter prisas.

SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är” om Josefin Nilssons livsöde väckte starka känslor när den kom i våras. I filmen skildras bland annat hur artisten på 90-talet utsattes för misshandel av sin dåvarande sambo.

På torsdagen prisades hon postumt som årets ögonöppnare av Klara K. Priset togs emot av hennes syster Marie Nilsson Lind.

”En röst som vägrade tystas”

”Oändligt många röster har tystats för gott av någon de älskat. Men så fanns det en röst som vägrade tystas, även efter att det sista andetaget lämnat hennes läppar”, lyder delar av motiveringen.

Margot Wallström prisades i kategorin årets förebild. Bland annat för den tidigare utrikesministerns insatser i FN, som har lett till att sexuellt våld i konflikter numera klassas som krigsbrott.

Lina Thomsgård, som bland annat ligger bakom den ideella föreningen Rättviseförmedlingen, fick årets uthållighetspris för att ha verkat för förändring under många år.

Pingvinpriset, som tilldelas en person som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati, gick till radioprogramledaren, konstnären och författaren Stina Wollter.

Det är åttonde året i rad som jämställdhetsbyrån Klara K lyfter fram förebilder inom ledarskap, jämställdhet, mod och integritet. Byrån arbetar för att främja kvinnors karriärer genom strategisk rådgivning och opinionsbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.