Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är Foto: Privat/SVT

Josefin Nilsson-dokumentär anmäls för förtal

Uppdaterad
Publicerad

SVT-dokumentären Älska mig för den jag är om sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson har anmälts till Justitiekanslern, JK, för förtal rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

En man som Josefin Nilsson hade en relation med dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 90-talet – något som finns med i dokumentären.

Nu har mannen anmält dokumentären till JK, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Enligt hans advokat, Sargon de Basso ”riktas anklagelser och påståenden om att (mannen) har dödat Josefin Nilsson genom att ha grovt misshandlat henne under deras relation i mitten av 90-talet”. de Basso skriver vidare att ”påståendena i dokumentärerna är grundlösa” och att mannen i fråga pekas ut, om än indirekt.

Enligt de Basso finns det varken stöd för påståendena i rättsintyg och att reaktionerna från media och allmänhet blivit så starka att de ”saknar motstycke i svensk modern historia”.

Mannen anmälde i juni SVT till Granskningsnämnden, baserat på samma anklagelser.

Martin Vårdstedt som är ansvarig utgivare för dokumentären står ändå fast vid den publicistiska bedömningen och står fortfarande bakom filmen.

”Det har aldrig varit vår avsikt att göra skådespelaren till huvudperson i den här berättelsen, därför valde vi att hålla honom anonym trots den väl dokumenterade historien mellan honom och Josefin i form av rättegångsprotokoll. Han har naturligtvis rätt till sin egen upplevelse och han får nu pröva den”, skriver Martin Vårdstedt i ett mejl till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet