Moderaternas partiledare uppges nu ge upp försöken att bilda regering. Foto: TT/Fredrik SandbergVisa alla (5)
Visa alla (5)

Ekot: Kristersson (M) ger upp försöken att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad
Enligt uppgifter till SR Ekot kommer Kristersson (M) att ge upp försöken att bilda regering. L och C lämnade under lördagen besked om de inte ställer sig bakom Ulf Kristerssons (M) förslag om en enpartiregering. Ebba Busch Thor (KD) meddelade sedan under en presskonferens att hon var besviken över sina allianskollegors beslut.

SVT rapporterade · Pressträffar med Jan Björklund och Annie Lööf om regeringsbildningen

En sammanfattning:
Moderaterna ger enligt uppgift till Ekot upp försöken att bilda regering. I ett meddelande skriver partiet att man är besvikna på beskedet att C och L avvisar Kristerssons förslag om en borgerlig regering. Ulf Kristersson kommer att träffa talmannen kl 11 i morgon söndag för ett nytt samtal om regeringsbildningen. Efter mötet håller han en pressträff. 
 
Kristdemokraterna svarade ja på båda av Ulf Kristerssons regeringsförslag. Ebba Busch Thor säger att hon inte ser något problem i att en alliansregering får hjälp att tillträda från Sverigedemokraterna.  Hon säger att hon är besviken på de beslut som allianskollegorna har landat i.
 
Centerpartiet säger nej till Ulf Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering enligt det nuvarande förslaget. Annie Lööf vill att Kristersson får förlängd tid från talmannen för att söka blocköverskridande lösningar.  Hon kan tänka sig samarbeta med alla partier utom V och SD. 
 
Liberalerna vill också att Kristersson ska få en förlängd sonderingsrunda. Jan Björklund säger att man i nuläget kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Björklund preciserade tre förslag som han vill att Kristersson utreder: 1  En bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna. 2: En tysk variant där S och M bildar regering 3: Alliansen och MP i samarbete.
 
Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering, enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot.
14.24
Hej och välkommen till vår direktrapportering!
14.27
Om några minuter startar Jan Björklunds pressträff, där han kommer att berätta hur han ställer sig till Ulf Kristerssons plan.
14.29
Enligt källor till Sveriges Radio Ekot väntas han säga nej till Kristerssons förslag och avvisa honom som statsminister.
14.31
Jan Björklund skriver också i dag på Aftonbladet debatt att han avvisar en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna.
14.33
Liberalernas Jan Björklund håller pressträff 14.30. Centerpartiets Annie Lööf håller pressträff 15.15. Här kan du se pressträffarna och läsa vad de säger i vår direktrapportering
14.34
Nu startar Jan Björklunds pressträff
14.34
Vi ska nu berätta vad vi anser, svaret har redan getts til Ulf Kristersson, säger Jan Björklund
14.36
Jan Björklund säger att Liberalerna fortfarande vill ha Ulf Kristersson som statsminister och att talmannen bör göra en förlängd sonderingsrunda

Moderatledaren Ulf Kristersson sade i veckan att han är redo att bilda en ren moderatregering eller en regering med endast M eller ett eller flera Allianspartier, men att hans förstahandsalternativ är att få med sig hela Alliansen.

Ulf Kristersson har även ställt ett ultimatum till Centerpartiet och Liberalerna. Enligt Ulf Kristersson har Alliansen fram tills tisdag på sig att enas om en regering som står för Alliansens gemensamma politik.

Under lördagen erfor SR Ekot dock att Kristersson kommer att ge upp försöken att billda regering, efter uttalandena från C och L. På söndag kommer M-ledaren att ha möte med talmannen.

L, C och KD lämnar besked

Liberalernas partiledare Jan Björklund svarade på Kristerssons plan vid en pressträff som hölls vid 14.30.

Björklund meddelade att man vill att Ulf Kristersson ska bli statsminister och att han ska få ett förlängt sonderingsuppdrag från talmannen. Om Kristersson däremot går vidare med sitt förslag om en regering med ett eller flera allianspartier kommer Liberalerna att rösta nej.

Liberalerna vill se ett blocköverskridande samarbete där Sverigedemokraterna hålls utanför och de vill att följande tre alternativ utreds: En bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna, en tysk variant där S och M bildar regering eller Alliansen och MP i samarbete.

Även C säger nej till moderat enpartiregering

Centerpartiet säger också nej till Ulf Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering enligt det nuvarande förslaget.

– Alliansen består av fyra partier, sa Annie Lööf (C).

Centerledaren vill att Kristersson får förlängd sonderingsrunda där han kan söka blocköverskridande lösningar. Lööf kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom V och SD. Hon utesluter heller inte att sitta i en S-ledd regering.

Sagt nej till SD-stöd

Centern och Liberalerna har hittills hållit hårt på att man inte vill sitta i en Alliansregering som skulle vara beroende av stöd från SD. Därför har de krävt blocköverskridande samarbete med S. Kristersson meddelade dock i tisdags att dörren för sådant samarbete är stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet