Jan Guillou: ”Det är precis som i Ondskan”

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan i dag berätta om allvarliga missförhållanden på den anrika internatskolan Lundsberg. Efter att Skolinspektionen besökte skolan gjorde de en polisanmälan. -Det är precis som i Ondskan, säger författaren Jan Guillou.

Efter tips om missförhållanden på Lundsberg genomförde Skolinspektionen ett oanmält besök på internatskolan i värmländska Storfors. Under besöket framkom en bild där yngre elever tvingades göra tjänster åt sistaårseleverna och där våld mellan eleverna var förekommande.

Spydde blod

På Lundsberg förekommer ”kamratfostran”, nämligen att äldre elever ska fostra de yngre, men ibland ska detta ha lett till rena övergrepp. En före detta elev vittnar om systematisk fysisk och psykisk misshandel. Han ska bland annat ha spytt blod i sängen efter en nattlig misshandel av äldre elever.

Jan Guillou var elev på den numera nedlagda internatskolan Solbacka i slutet av 1950-talet. I den delvis självbiografiska romanen Ondskan från 1981 skildrar Guillou miljön på skolan. Kamratfostran och misshandel var en del av vardagen. SVT:s inslag om missförhållandena på Lundsberg fick honom att reagera.

-Jag trodde att Ondskan hade hjälpt till att få bort systematisk misshandel och översitteri som var vanligt för förr i tiden, säger han.

Bör betala själva

Skolans rektor Staffan Hörnberg ställer sig tveksam till den bild som Skolinspektionen tecknar av Lundsberg. Enligt Jan Guillou är de vuxnas okunnighet en del av kamratfostran.

-Det ingår i systemet. Det heter kamratuppfostran just därför att de vuxna inte ska lägga sig i, säger han.

Verksamheten på Lundsberg finansieras av kursavgifter och frivillig sponsring, men de får också bidrag av Skolverket, men Jan Guillou anser att staten bör dra in alla anslag till skolan.

-Om överklassen ska ha egna skolor ska de åtminstone finansiera dem själva.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.