Jan Bolmeson, entreprenör

Jan har varit med om två stora börskrascher

Publicerad
Jan Bolmeson har sparat på börsen sedan 1997 och varit med om två stora börskrascher. För honom handlar börsen inte om att bli rik, utan om frihet.
– Jag tror att det handlar om att tjäna pengar, spara en del och sedan sätta dem i arbete genom att investera. På sikt kan man sedan använda en del av avkastningen att leva på, säger han.

Tillsammans med sin fru driver Jan Bolmeson en blogg och en podd om privatekonomi. Själv lever han som han lär, ganska sparsamt.  

– Vi kör till exempel inte en dyr bil eller åker på jättedyra resor. Jag tror snarare att det handlar om aktiva val och att konsumera i linje med sina värderingar.

Ville inte behöva oroa sig för pengar

När Jan var 13 år dog hans pappa. Det var då han bestämde sig för att ta kontroll över sin ekonomi.

– När pappa dog visste inte mamma om hon skulle kunna behålla huset. Då bestämde jag mig omedvetet för att jag aldrig skulle hamna i en situation där pengar skulle hindra mig från att kunna göra det jag vill. 

Slickade sina sår

Första aktien köpte han 16 år gammal men i krascherna förlorade Jan majoriteten sina av sina pengar. 

–Efter 2000 slutade jag investera i fem år och slickade såren. Efter 2008 blev jag förbannad, började läsa och startade en blogg då jag insåg att det som verkligen hade stöd i forskningen pratade ingen om.

Nu investerar han merparten av sina inkomster i fonder på börsen. Men på börsen måste man vara beredd på att ta en förlust.

– Jag har varit med om flera krascher sedan jag började. Därför är det viktigt att man är långsiktig i sitt sparande. Det är viktigt att ha en buffert utanför börsen och att inte investera pengar man inte har råd att förlora, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer