Foto: TT/SVT

Jan Helin: Vi har inte aktivt skyddat någon

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal kvinnliga journalister vittnar nu om sexism och tystnadskultur på Aftonbladet. Enligt en granskning Dagens Nyheter gjort ska ett par medieprofiler ha haft fritt spelrum att trakassera kollegor under många års tid.

– Jag känner inte igen att vi aktivt skulle ha skyddat någon. När saker kommit till min kännedom har jag utrett det. Men man kan alltid ställa sig frågan; kunde jag ha gjort mer? säger Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin, nu programdirektör på SVT.

I dag gick Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen ut och gav sin bild kring anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp. Samtidigt publicerar både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter artiklar där många tidigare och nuvarande kvinnliga journalister vittnar om en rådande kultur på Aftonbladet där flera stora manliga profiler oemotsagda har betett sig sexistiskt, förolämpande och kränkande mot kvinnliga kollegor.

”Beteendet kändes till av cheferna”

Flera av de som de båda tidningarna har pratat med menar att beteendet kändes till av cheferna – men ändå fick fortgå. Jan Helin, SVT:s programdirektör, var chefredaktör för Aftonbladet under 2008-2015 och känner inte igen bilden att profilerna skulle ha skyddats av cheferna.

Kampanjen #MeToo

Däremot så reflekterar han om han kunde ha gjort mer för att ha ett öppet klimat på redaktionen, efter de många berättelser om sexuella trakasserier som nu kommit upp till ytan.

– Det finns skäl för mig att fråga mig varför vi inte lyckats skapa en kultur där folk vågade ta upp sådant här, säger Jan Helin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, i dag programdirektör på SVT.

Är i dag självkritisk

Jan Helin menar att det i dag finns anledning för honom att vara självkritisk kring sin tid på Aftonbladet.

– Det som stör mig mest är att jag inte har känt till en rad konkreta påståenden från olika kvinnor som nu har kommit fram. En del samstämmiga vittnesmål smärtar mig att höra. Det finns skäl för mig att fråga om jag kunde ha lyssnat bättre.

När Cissi Wallin polisanmälde Fredrik Virtanen för våldtäkt 2011, fick Jan Helin kännedom om det.

– Polisutredningen lades ned i brist på bevis, ord stod mot ord och då såg jag inte hur jag kunde agera vidare. Nu i efterhand kan jag fråga mig om vi inte borde ha startat en internutredning då, säger Jan Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet