”Hade jag tagit hand om de här människorna hade jag nog fått sluta som journalist”, säger Janne Josefsson. Spela klippet för att höra honom berätta om fallet Zuzana. Foto: SVT/Josefsson

Janne Josefsson om fallet Zuzana: Vi exploaterade henne som alla andra

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan 20 år sedan Janne Josefsson gjorde ett reportage om en prostituerad flicka i Tjeckien. Zuzana var 14 år gammal och hade rymt från ett barnhem då SVT träffade henne i en cell i staden Dubi. I programmet “Josefsson” ser Janne Josefsson tillbaka på reportaget.

– Har jag alltid ädla motiv? Nej, det kanske jag inte har.

År 2000 sändes reportaget om Zuzana som handlade om människohandel i Europa. 

Spela klippet ovan för att höra Janne Josefsson berätta om fallet – och om hur han reagerade då han fick frågan om vad han tänkte göra för att hjälpa flickan. 

I reportaget “I stormens öga” tittar Janne Josefsson tillbaka på uppmärksammade reportage som format honom som journalist. Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet