”Vi riskerade att sänka SVT:s nya flaggskepp Uppdrag granskning”, säger Janne Josefsson om reportaget om EU-kravallerna. Spela klippet för att höra honom berätta. Foto: SVT/Josefsson/Daniel Demoustier

Janne Josefsson minns EU-kravallerna: ”Jag trodde min journalistiska karriär var över”

Uppdaterad
Publicerad

När Janne Josefsson år 2001 avslöjade att polisens version av skjutningen av aktivisten Hannes Westberg inte stämde hamnade han och hans kollega Hannes Råstam i skottlinjen. I SVT:s “Josefsson” ser han tillbaka på reportaget om EU-kravallerna i Göteborg.

– Hela vår trovärdighet stod på spel.

Under EU-kravallerna i Göteborg 2001 sköts 19-årige aktivisten Hannes Westberg i magen. Han fördes till sjukhus i ett livshotande tillstånd – men klarade sig. 

Två månader senare sändes ett reportage i Uppdrag granskning, där reportrarna Janne Josefsson och Hannes Råstam avslöjade att polisens version av skjutningen inte stämde. 

Josefsson

Det var inte fyra poliser som skyddade sin skadade kollega mot 200 stenkastande aktivister, utan en ensam Hannes Westberg som tillsammans med tre fotografer stod mot ett tjugotal poliser. 

Anklagades för att ta stenkastarnas parti 

Reportaget togs inte emot väl av allmänheten då det fanns en stor ilska mot aktivisterna. 

– Vi fick hundratals brev och mail och nästan alla var negativa. Vi anklagades för att stå till vänster och ta stenkastarnas parti, säger Janne Josefsson. 

Flyttade talkör i videon 

I Uppdrag gransknings nästa avslöjande kunde Janne Josefsson och Hannes Råstam visa att polisen manipulerat åklagarens video av skjutningen. De hade flyttat fram ljud från ett tidigare tillfälle, där en talkör skrek “Ein zwei drei, Nazipolizei” vilket skapade en illusion av ett upplopp som inte fanns i verkligheten. 

Men polisen menade att det var SVT som hade mixtrat med ljudet. Och i samband med ifrågasättandet från övrig media började Janne Josefsson och Hannes Råstam till slut tvivla på sig själva.  

En redigerare från SVT fick åka in till tv-huset för att kontrollera ljudspåren. 

– Hannes och jag, oberoende av varandra, filar på vad vi ska säga på en presskonferens dagen efter, när vi ska sluta som journalister. Sen återkommer de mitt i natten och sa att vi inte hade lagt på eller tagit bort nånting. 

Spela klippet för att höra Janne Josefsson berätta om reportaget och om rädslan för att ha fel då man går mot strömmen som journalist. 

I reportaget “I stormens öga” tittar Janne Josefsson tillbaka på uppmärksammade reportage som EU-kravallerna och Valstugereportaget. Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet