Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet reder SVT:s reporter ut vad det är för skillnad mellan de olika vaccinen tillsammans med vaccinexperten Matti Sällberg. Foto: SVT/Oscar Gyllander

Janssen blir fjärde vaccinet att få grönt ljus i EU

Publicerad

I dag fick det amerikanska bolaget Johnson & Johnsons vaccin klartecken av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det blir det fjärde vaccinet som fått tummen upp för användning inom EU.

EU har slutfört granskningen av covid-19-vaccinet och ett formellt godkännande väntas inom kort. Janssen-vaccinet ska fungera på alla kända mutationer av viruset, enligt läkemedelsmyndigheter i Nederländerna, där vaccinet är framtaget.

– Det här är ännu ett avgörande steg framåt för att se till att alla medborgare kan få tillgång till säkra och effektiva vaccineringar så fort som möjligt, skriver EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på Twitter.

EU-kommissionen har förhandsbeställt 200 miljoner doser av Janssen-vaccinet, som det bara krävs en dos av för skydd mot covid-19.

Astra Zeneca:

En studie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet visade att Astra Zenecas vaccin har en skyddseffekt på 81 procent om man lät det gå tolv veckor mellan de två doserna. Rekommenderas till personer över 18 år. Tidigare, när kunskapsläget var sämre, rekommenderades vaccinet endast till vuxna yngre än 65 år. Två doser krävs med 9-12 veckors mellanrum, enligt Folkhälsomyndigheten. Kan förvaras i vanlig kylskåpstemperatur.

Pfizer/Biontech:

Skyddseffekten mot infektion av covid-19, är uppemot 95 procent enligt Läkemedelsverket. Två vaccindoser behövs med tre veckors mellanrum. En nackdel med vaccinet är att det måste förvaras mycket kallt, 60 minusgrader eller kallare.

Moderna:

Modernas vaccin har en skyddseffekt på uppemot 95 procent mot infektion av covid-19. För skydd krävs två doser, med 28 dagar mellan den första och andra dosen. Modernas vaccin behöver likt Pfizer/Biontech hållas fryst men inte riktigt lika kallt. Det räcker med cirka minus 20 grader.

Janssen:

Enligt tillverkarnas fas 3-studie av Janssen-vaccinet ger det 85 procent övergripande skydd mot svåra fall av covid-19. Det behövs bara en dos av vaccinet och det kan förvaras i kylskåpstemperatur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter