Januaripartierna överens: Arbetsförmedlingen kvar i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Januaripartierna har nu enats om att Arbetsförmedlingen ska finnas kvar i samtliga de kommuner runt om i landet där de lokala kontoren har stängts eller planerar att stängas. Det uppger idag Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson i en intervju i SVT:s serie Mats möter.

– Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro, säger Anders W Jonsson.

På dessa platser ska arbetssökande kunna få direkt hjälp av Arbetsförmedlingens personal, fortsätter han.

Var tredje anställd varslades

I början av 2019 uppgav Arbetsförmedlingen att 132 kontor skulle läggas ned i landet. Samtidigt varslades var tredje anställd (4 500 personer) om uppsägning i en hårdbantning av Arbetsförmedlingen.

En orsak uppgavs vara att myndigheten fick lägre anslag i samband med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann stöd i riksdagen. Det s k januariavtalet innehöll dessutom en ny inriktning för Arbetsförmedlingen där privata aktörer skulle ta över den förmedlande verksamheten.

Men kritiken mot reformeringen av Arbetsförmedlingen har under hösten blivit allt hårdare. Oppositionen i riksdagen gick till och med så långt att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hotades av en misstroendeförklaring. Regeringen tvingades därför backa förra veckan på flera punkter, bland annat att grunden för reformen skulle vara Lagen om valfrihet.

Samtidigt har förhandlingar pågått mellan de fyra januaripartierna om hur nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet kan mildras eller stoppas.

”Handlar om fysisk närvaro”

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har nu kommit överens i frågan. Beslutet, som återfinns i regeringens regleringsbrev till Arbetsförmedlingen, innebär att myndigheten får i uppdrag att säkerställa lokal närvaro på alla de platser där de lokala kontoren har stängts eller skulle ha stängts.

Det kan ske, skriver regeringen, ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”. Det viktiga är, menar regeringen, att det ska skapas goda möjligheter för arbetslösa att boka fysiska möten. Arbetsförmedlingen ska, enligt regeringen, ha en väl fungerande verksamhet med kontinuerlig närvaro och tillgänglighet i hela landet.

– Det handlar om fysisk närvaro, sedan kan det här se ut på lite olika sätt. Där har vi inte låst oss. Det blir upp till Arbetsförmedlingen att hitta bästa tänkbara sätt. Men det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena, säger Anders W Jonsson.

Regeringen ger också Arbetsförmedlingen i uppdrag att senast den 15 februari 2020 lämna en lägesbeskrivning över hur myndigheten fullföljer uppdraget. Ännu en återrapportering ska ske den 15 juni. I oktober 2020 vill regeringen ha en slutredovisning av uppdraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.