Översättaren Takako Makino (t.v.) tillsammans med SVT:s meteorolog Nils Holmqvist och hans världskända tröja. Reportern Shohei Umemura och fotografen Mutsuaki Kiyohara från TV Tokyo tog sig till SVT-huset just på grund av den klassiska kattröjan. Foto: Anton Kasurinen

Japanskt tv-team besökte SVT – för att träffa Väder-Nils

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheters meteorolog Nils Holmqvist presenterade vädret iförd sin klassiska katt- och blixt-tröja väckte det stor uppmärksamhet – till och med i en japansk morgonshow. Nu fortsätter succén. Japanska tv-kanalen TV Tokyo besökte SVT, just för att träffa Väder-Nils.

Det var i september 2015 som SVT:s meteorolog Nils Holmqvist blixtrade till med sitt unika klädval. När tittarna slog på vädret på morgonen satte man kanske morgonkaffet i halsen, när de fick syn på Nils nya blixttröja.

– Många tyckte att det var en kul grej, och den har sedan flugit runt på ”9gag” och ”Reddit” och sådana sajter, säger Nils Holmqvist.

Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig, och bilderna spred till slut även till andra sidan jordklotet. Nils uppmärksammades på Japans största morgonshow som ses varje dag av drygt tio miljoner tittare.

TV Tokyo på besök

Succén i Japan ser nu ut att fortsätta. Den japanska tv-kanalen TV Tokyo är på besök i Sverige för att intervjua en läkare på Karolinska Institutet, men i dag passade man också på att ta sig till SVT-huset för att intervjua Väder-Nils.

– De ville ha ett inslag om någonting annat och då tänkte de att de skulle komma hit och filma mig när jag gör min sändning, och efteråt när jag har kattröjan på mig, säger Nils.

– Det blev en liten grej i Japan för ett tag sedan när jag hade tröjan. De gillar katter och blixtar.

Gjorde ett extra stopp

Programmet handlar egentligen om japaner som arbetar och bor utanför Japan. Men TV Tokyo väljer alltså att göra ett extra stopp på resan för att göra ett inslag om Nils.

– Det är på grund av tröjan. Den väcker så mycket uppmärksamhet, förklarar Shohei Umemura från TV Tokyo.

– Det var så oväntat, om man ser en meteorolog så brukar de inte se ut så där. Tröjan liknande väderkartan. Så vi blev väldigt nyfikna på Nils, fortsätter Shohei Umemura.

”Jättekul”

Gänget från TV Tokyo hade snappat upp bilderna på Nils på internet.

– Vi har mejlat länge fram och tillbaka och det har tagit lång tid att styra upp. Det här känns jättekul, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.