Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jennie och hennes barn ska vräkas från lägenheten de bott i sedan 2018. ”Det är fruktansvärt stressigt”, säger hon. Foto: SVT

Jennies familj tvingas flytta – trots kommunens nollvision

Uppdaterad
Publicerad

Jennie och barnen fick en bostad efter flera års flyttkaos. Nu tvingas de flytta, trots stadens nollvision.

– Vi trodde att vi hade fått den hjälp vi behövde men nu får vi börja om från början, säger Jennie i SVT:s Morgonstudion.

Inga barnfamiljer ska vräkas från sina hem. Så lyder Stockholms stads nollvision.

Ändå visar en granskning av tidningen Hem & Hyra att antalet vräkta barnfamiljer ökat under 2020, både i Stockholm och i landet.

– Förra året vräktes 251 barnfamiljer vilket är den högsta siffran på flera år. Över 1 000 barn ställdes inför vräkningshot, säger Ida Karlsson, reporter på Hem & Hyra.

”Ingen mår bra”

Jennies familj är en av de som hotas av ofrivillig flytt. På grund av en tidigare hyresskuld har hon inte lyckats få ett stadigvarande hyreskontrakt. Nu bor hon och barnen i en av socialtjänstens träningslägenheter – en bostad som betytt mycket för familjen.

Trots löften om att Jennie och barnen ska kunna ta över lägenheten permanent och trots att hyran har betalats måste de nu flytta. Enligt kommunen har inte familjen rätt till hjälpen längre.

– Ingen av oss mår bra. Det har pågått under en lång tid och vi trodde att vi hade fått den hjälp vi behövde men nu får vi börja om från början, säger Jennie i SVT:s Morgonstudion.

Socialtjänsten kan avbryta

I artikeln i Hem & Hyra beskriver hon hur hon och barnen tvingades flytta extremt ofta innan de fick tillgång till träningslägenheten. Vid ett tillfälle bodde de alla i ett rum på 12 kvadratmeter.

– Det var fruktansvärt stressigt. Jag stod på nätterna och packade och packade upp, samtidigt som jag försökte vara en bra mamma, säger Jennie.

Flera forskare och psykologer som Hem & Hyra pratat med är kritiska till avhysningen av Jennie och hennes familj.

– Osäkra boendeförhållanden slår väldigt hårt mot barn. Eftersom barnkonventionen blivit lag i Sverige skulle socialtjänsten kunna gå in och avbryta vräkningen. Det är ett verktyg som de har, men som sällan används, säger Ida Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer