SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång i ett debattinlägg på Dagens Nyheter. Foto: TT

Jimmie Åkesson: Anders Tegnell bör avgå

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver att statsepidemiolog Anders Tegnell avgår. Han riktar även kritik mot regeringen.

Den svenska coronastrategin är baserad på löst grundade antaganden och har misslyckats kapitalt, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i DN.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan”, skriver SD-ledaren.

”Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig”.

Anklagar regeringen för dåligt ledarskap

I debattartikeln listas exempel på tidiga uttalanden av företrädare för Folkhälsomyndigheten om coronaviruset, uttalanden som Åkesson beskriver som ”grovt felaktiga”.

Åkesson menar att statsepidemiolog Anders Tegnell och andra ansvariga för ”de felbeslut som tagits” bör avgå.

Jimmie Åkesson anklagar också regeringen för ”svagt politiskt ledarskap” och kräver att regeringen tar ett större ansvar för pandemin.

Hallengren: Kommer korrigera strategi vid behov

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en skriftlig kommentar till TT att regeringen alltid fattat sina beslut utifrån det kunskapsläge som funnits när besluten tagits.

”Vi kommer att överösas av efterklokhet och lärdomar när vi är igenom denna pandemi. Det kommer att vara mycket viktigt. Fram till dess kommer regeringen fortsätta fatta beslut utifrån det kunskapsläge vi har vid varje beslutstillfälle.”

”Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov.”, skriver Lena Hallengren (S).

Sverigedemokraterna vill inte kommentera debattartikeln under just lördagskvällen, inte heller Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet