Foto: Agenda

Jimmie Åkesson: ”Det är halvsanningar och massa trams”

Uppdaterad
Publicerad

Vilket ansvar har politiker för vilken ton samhällsdebatten har och finns det krafter i Sverige som undergräver demokratin? Det diskuterades, stundtals hetsigt, i kvällens Agenda.

– Det som Anders Ygeman nyss spydde ur sig är halvsanningar och massa trams, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Det blev en intensiv debatt från båda sidor i SVT:s Agenda. Debatten lyfts efter stormningen av Capitolium i USA, då en del menar att tidigare presidenten Donald Trump länge haft en ton som varit en bidragande orsak till tumultet. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) menade att Sverigedemokraternas ton bidrar till en hetsigare stämning i Sverige.

– De har ett medieimperium av hat och hot, de förföljer journalister och lägger ut namnlistor på olika åsiktsmotståndare. Jimmie Åkesson pratar om krig i riksdagen och valet.

”Skapar polarisering”

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, var inte sen med att svara på påståendet.

– Det som Anders Ygeman nyss spydde ur sig är halvsanningar och massa trams. Hur han själv agerar på Twitter, hur hans kollegor i regeringen agerar, hur Stefan Löfven kallar mig och mina väljare för nazist, det är sådant som skapar polarisering och klyftor.

Han fortsatte:

– Det gör att vi inte längre ser varandra som legitima motståndare, utan vi får en enorm polarisering. Den utvecklingen oroar mig väldigt mycket, men det har inte den här regeringen någon som helst ansats till att göra något bättre, tvärtom, man underblåser detta.

Anders Ygeman menade dock att man måste kunna ifrågasätta de som, han anser, ifrågasätter demokratiska metoder.

– Det manar uppenbarligen inte till eftertanke hos Jimmie Åkesson. Allt han gjorde var att spy galla över mig och min person. Det är väl den typen av retorik som Jimmie Åkesson ägnar sig åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter