Donald Trump och hans hustru Melania på väg ombord på presidentplanet Air Force One i onsdags, några timmar innan efterträdaren Joe Biden installerades som president. Foto: Alex Edelman /TT-AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump inför riksrätt i februari

Uppdaterad
Publicerad

Riksrättsprocessen mot USA:s expresident Donald Trump kommer att inledas i senaten andra veckan i februari. Det beskedet gav majoritetsledaren Chuck Schumer på fredagskvällen.

Demokraten Schumer gav beskedet direkt i senaten efter att ha nått en kompromiss med Republikanerna om tidsplanen. Republikanerna ville ge Trump ytterligare någon vecka på sig för att förbereda sitt försvar.

Nu kommer anklagelserna att läggas fram i senaten på måndag kväll. Sedan får parterna på sig till andra veckan i februari att förbereda sig för rättegången, sade Schumer.

– Under tiden kommer senaten att fortsätta att hantera andra viktiga frågor för det amerikanska folket, som nomineringarna till regeringen och coronastödpaketet som kommer att hjälpa miljoner amerikaner som lider under den här pandemin, sade majoritetsledaren enligt Reuters.

Trump historisk

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell är nöjd med att Trump fått mer förberedelsetid, säger hans talesperson Doug Andres.

– Det här är en seger för rättvisan och idén om en korrekt rättsordning, sade Andres. 

Donald Trump blir den förste presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt efter att ha avgått. Han blir även den förste som ställs inför riksrätt två gånger.

Trump anklagas för anstiftan till uppror i samband med stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Capitolium den 6 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer