Donald Trump höll sitt sista tal som president på tisdagskvällen, svensk tid. Foto: Vita huset

Donald Trump har hållit sitt farvältal: ”Vi gjorde vad vi kom hit för att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Under sin sista hela dag på jobbet höll USA:s avgående president traditionsenligt ett avskedstal.

– Vi gjorde vad vi kom hit för att göra, och så mycket mer, säger Donald Trump.

Han tackar inte minst det amerikanska folket, ”hårt arbetande patrioter” – och tar i efterskalvet av attacken mot kongressbyggnaden avstånd från politiskt våld.

I talet, som publicerades på Youtube, tackar Donald Trump bland annat USA:s första dam Melania Trump och resten av sin familj, vice president Mike Pence och hans hustru Karen.

– När jag nu avslutar min tid som USA:s 45:e president står jag här framför er, oerhört stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans. Vi gjorde vad vi kom hit för att göra, och så mycket mer, säger Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon Donald Trumps sitt sista tal som president. På bilden Trump och den republikanske ledaren Kevin McCarthy utanför Vita Huset i januari 2019. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT

Tar avstånd från våld

Donald Trump tackar även polisorganisationen Secret service, den amerikanska militären och polisanställda över hela landet – och inte minst folket.

– Mest av allt vill jag tacka det amerikanska folket. Att tjänstgöra som er president har varit en obeskrivlig ära. Tack för det här otroliga privilegiet.

Han konstaterar också att ”alla amerikaner blev förskräckta över angreppet på vår huvudstad”. 

– Politiskt våld är en attack på allt vi värdesätter som amerikaner. Det kan aldrig tolereras. Nu måste vi mer än någonsin förenas kring våra delade värderingar och resa oss över partipolitiskt intrigerande och forma vårt gemensamma öde.

Samtidigt anklagas Donald Trump för att ha uppviglat till uppror och orsakat den våldsamma stormningen av Capitolium. Så sent som tidigare i dag sa den avgående majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, att ”mobben blev matad med lögner, av presidenten och andra mäktiga människor”.

När Trump nu avgår gör han också det som den enda presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt två gånger.

”Vi byggde den största politiska rörelsen”

I det självförnöjda farvältalet beskriver Donald Trump även sig själv som ”den enda sanna outsidern” att någonsin vinna ett presidentval, som klev in på en svår arena i hopp om att ”Make America great again”.

– Tillsammans med miljoner av hårt arbetande patrioter över hela det här landet byggde vi den största politiska rörelsen i landets historia. Vi byggde också den största ekonomin i världens historia.

Presidenten sa att han gör sig redo att lämna över makten men betonade samtidigt:

– Rörelsen som vi startade har bara börjat. Det har aldrig funnits något liknande.

Utöver att nämna ekonomiska beslut och åtgärder som införs under Trumpadministrationen lyfter han också fram att han bland annat tagit USA ur Parisavtalet och Trans-Pacific partnership (TPP), frihandelsavtalet för Stillahavsområdet som gäller handeln mellan USA, Japan och tio andra länder runt Stilla havet.

Nämnde inte Biden

Inte en enda gång under det drygt 20 minuter långa talet nämner den avgående presidenten sin efterträdare Joe Biden vid namn.

– Det var det han inte sa som var intressant. Han nämnde aldrig Biden vid namn och gratulerade honom inte heller till segern. Det är uppenbart att han inte tar ansvar för stormningen av kongressen och det är överraskande att han beskriver sig själv som en enande ledare för USA när Washington ser ut som en krigszon, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Republikanska stjärnskottet: Trump är en martyr – rörelsen är långt ifrån död Foto: SVT / ITV News

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet