Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump ställs inför riksrätt för andra gången. Men hur ser historien ut bakom åtalen? Foto: AP / Reuters

Donald Trump ställs inför riksrätt – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i USA:s representanthus har röstat för att ännu en gång ställa president Donald Trump inför riksrätt. Men kan han åtalas så kort inpå mandatperiodens slut och vad händer nu?

USA:s representanthus röstade på onsdag kväll för att ställa president Donald Trump inför en andra riksrätt. Det är första gången en amerikansk president ställs inför riksrätt två gånger och också första gången presidenten ställs inför riksrätt så kort inpå ett mandatbyte. Joe Biden väntas nämligen ta över presidentposten om mindre än en vecka.

Ett riksrättsåtal kommer att ta minst ett par dagar, men den avgående majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, har sagt nej till att tidigarelägga åtalet. Det kommer därmed att börja den 19 januari när senaten åter är tillbaka efter julledigheten, vilket innebär att åtalet inleds en dag innan presidentbytet.

De tre tidigare riksrättsåtalen mot amerikanska presidenter har varat i 83, 37 respektive 21 dagar.

Kan diskvalificeras

Enligt experter nyhetsbyrån Reuters hänvisar till betyder inte ett sent åtal att det inte kan genomföras. Ett riksrättsåtal mot en tidigare president kan inte tvinga bort personen från posten – men det kan hindra dem från att någonsin ställa upp i ett presidentval igen. Och detta är i både demokraters och ledande republikaners intresse, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

– Om Donald Trump blir fälld kommer han inte kunna ställa upp 2024. Så väl republikaner som demokrater har ett intresse av att han inte ska göra det. Demokrater vill prata politik och det kan de inte så länge Trump tar allt syre med personpåhopp och annat. De ledande republikanerna gör kalkyler att han är skadlig för partiet på sikt.

17 republikaner krävs

Det krävs att 17 republikaner röstar med demokraterna i senaten för att Trump ska fällas. En omröstning om diskvalificering kan komma först efter detta. För att få igenom diskvalificeringen krävs endast en enkel majoritet i senaten, inte två tredjedelar som för fällningen. Chuck Schummer har tidigare sagt att man kommer att rösta om diskvalificering om man kommer så långt.

Andreas Utterström tror dock inte att Trump kommer fällas.

– Många republikaner kommer från delstater eller distrikt där Trump är väldigt stark. Det ska mycket till för att republikaner ska gå emot sina egna väljare och äventyra sin säkerhet och karriär för den goda sakens skull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer