Joe Biden under ett tal i Vita Huset. Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP

Kärnvapenavtal USA-Ryssland förlängs efter Bidens första samtal med Putin

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hade Rysslands Vladmir Putin och USA:s Joe Biden sitt första telefonsamtal. På agendan stod ett förlängt kärnvapenavtal, gratulationer och en hel del obekväma samtalspunkter.

Enligt USA:s administration ska president Joe Biden under tisdagens samtal med Vladmir Putin berört en rad olika samtalspunkter. Bland annat ska Biden ha uttryckt sin oro över gripandet av oppositionella Aleksej Navalnyj. Vidare ska Biden ha pressat Vladmir Putin om ryskt cyberspionage och skottpengar på amerikanska soldater i Afghanistan.

Kärnvapenavtal förnyades

Samtalet, som inte direkt verkade vara något kallprat, ledde även till några överenskommelser. De två presidenterna enades om att förlänga kärnvapenavtalet, Nya start, den sista spillran av militäröverenskommelser mellan de två nationerna.

Avtalet, som reglerar hur många kärnvapen de båda nationerna får inneha, förlängdes i sista stund innan det skulle löpa ut under nästa månad.

– Under de närmsta dagarna kommer parterna att färdigställa de nödvändiga procedurer som ska säkerställa att överenskommelsen kommer fortsätta att fungera, meddelade Kreml efter samtalet mellan de två presidenterna.

En kyligare retorik

Till skillnad från hans föregångare, Donald Trump, har Joe Biden valt att en kyligare retorik gentemot den ryska regeringen. Biden har inte uttryckt en vilja om att förbättra relationerna utan snarare ”hantera” skillnaderna och bevara de diplomatiska relationerna länderna emellan. 

Som om inte samtalet mellan Putin och Biden redan var spänt nog så föregicks det även av ytterligare en omständighet. Under tisdagen ska Biden ska ha kontaktat Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, och bedyrat USA:s engagemang i försvarssamarbetet mot Ryssland och att USA var villiga att agera för att försvara sig självt. 

“Frank and businesslike”

Kreml meddelade i pressutlåtande att samtalet mellan de två presidenterna hade varit “frank and businesslike” (ungefär: uppriktigt och affärsmannamässigt), ett uttryck som lämnar en del att tolka. Men Putin ska också ha gratulerat Biden till det nya presidentskapet och man ska även ha konstaterat att det är i bådas intresse att normalisera relationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer