I ett Facebook-inlägg går Jimmie Åkesson till angrepp mot den eller de som ligger bakom bränderna. Foto: TT

Jimmie Åkesson fördömer asylbränder

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig nu för första gången om den våg av bränder som härjat landets asylboenden den senaste tiden.

I ett långt inlägg på sin Facebook-sida skriver Åkesson att ”mycket i vårt land är galet”, och åsyftar på regeringens politik, men tillägger:

 ”Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv?”

Facebook-inlägget kommer tre dagar efter att Åkesson med kort varsel hoppat av en intervju Sveriges Radios program Studio Ett i måndags då flera av frågorna var tänkta att handla om bränder på asylboenden.

– När de hade kontakt i dag lade vi till att vi ville ställa frågor kring SD i Lund och adresserna till asylboenden. Men de ville inte ha de frågorna. Det hade varit intressant att höra vad han har att säga, kommenterade Nina Benner, tillförordnad chef för Studio Ett, till Expressen, i samband med Åkessons avhopp.

Bränder på asylboenden

SD publicerar adresser till asylboenden

Förra veckan publicerade SD i Lund på sin Facebook-sida kartor och listor över flyktingboenden i Lunds kommun.

Ted Ekeroth, ordförande för SD Lund i försvarade publiceringen med att syftet ”bara var att att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera”.

Publiceringen kritiserades dock av andra röster inom partiet. Kim Fredriksson, SD:s gruppledare i Eskilstuna, anser att publiceringen är olämplig:

– Jag vill hellre se att Migrationsverket står för informationen, sa han till Eskilstuna-kuriren.

SD:s pressavdelning kommenterade också senare händelsen i ett mejl till SVT: ”Vi har pratat med SD Lund och deras avsikt är naturligtvis inte att uppmana till bränder, utan syftet har varit att man vill att folk ska kunna överklaga beslut om bygglov.”

”Ni förstör samhället”

Men från Åkesson har det fram till nu varit tyst om publicering av adresslistor och om mordbränder. I sitt Facebook-inlägg går han nu hårt till angrepp mot den eller de som ligger bakom bränderna.

”Sanningen är, att ni som ägnar er åt detta inte uppnår någonting. Men ni förstör. Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det? Är ni så självupptagna att ni inte är kapabla att se det ni gör i ett större sammanhang? Vi bär alla ett ansvar för hur samhället utvecklas (…) Men, man har ett eget ansvar för hur man ger uttryck för sina uppfattningar.”, skriver han på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet