Jimmie Åkesson håller tal på Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro efter att han blivit omvald som partiordförande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson håller tal på Sverigedemokraternas landsdagar

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson blir omvald som partiledare för Sverigedemokraterna. SVT Forum sänder direktfrån SD:s landsdagar i Örebro där Jimmie Åkesson håller tal.

– Jag är oerhört tacksam för att få leda det här fantastiska partiet i åtminstone ytterligare ett par år, säger Jimmy Åkesson.

Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro inleddes under fredagen.

Under lördagsförmiddagen valdes Jimmie Åkesson, inte helt oväntat, till att fortsätta leda partiet. Något han gjort sedan 2005.

– Sverigevänner, vi växer så det knakar. Vi växer så det knakar i fogarna på Rosenbads nyrenoverade fasader. Hos sossarna på Sveavägen 68 och hos fackpamparna i LO-borgen vid Norra Bantorget. Marken gungar under Stefan Löfven, säger Jimmie Åkesson och möts av rungande applåder.

Nästa största parti

För tredje mätningen i rad är Sverigedemokraterna näst största parti, enligt SVT/Novus. SD landar på 21,5 procent, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med oktober.

Men Jimmie Åkesson försökte under sitt tal samtidigt påminna om att partiet måste fortsätta arbeta och kämpa.

– För några år sedan trodde Sverigedemokraterna att det nästintill var naturlag att partiet skulle växa i alla olika sammanhang, sedan började man tappa väljare 2017 och det skapades oro i partiet. Det var ingen som var beredd på det, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson.

Sedan valet ifjol har SD ökat med fyra procentenheter, vilket är mest av alla partier.

För samkönade adoptioner

Sverigedemokraterna har under årets upplaga av landsdagar beslutat att slopa sitt motstånd mot samkönade adoptioner samt överge sitt krav på 12-veckorsgräns för frivillig abort.

Landsdagarna beslutade även att driva förslaget om betald polisutbildning, visitationszoner, utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel, kriminalisering av deltagande i kriminella organisationer samt att kraftigt skärpa kraven för medborgarskap.

Här kan du se SVT Forums sändningar från Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro.

Hålltider för Sverigedemokraternas landsdagar lördag 23 november

12.20 SD:s landsdagar i Örebro: Intervju med Louise Erixon (SD) DIREKT

Intervju med ordförande för kommunstyrelsen i Sölvesborg, Louise Erixon (SD).

13:25 SD:s landsdagar i Örebro DIREKT

Kommentar av Mats Knutson.

13.30 SD:s landsdagar: Intervju med partisekreteraren DIREKT

Richard Jomshof (SD) om helgens landsdagar

13.40 SD:s landsdagar: Sverigedemokraternas arbete inom EU DIREKT

Intervju med EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD)

13.50 SD:s landsdagar i Örebro: Motioner DIREKT

Bland annat om EU, djur och natur och kultur

16.00 Rapport

16.05 SD:s landsdagar i Örebro DIREKT

Motionerna fortsätter

16.55 SD:s landsdagar i Örebro DIREKT

Mats Knutson om dagens diskussioner och beslut​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.