Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Foto: Henrik Montgomery, TT

SVT/Novus: SD näst största parti i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Med ett stöd på 21,5 procent befäster Sverigedemokraterna positionen som Sveriges näst största parti. Avståndet till Moderaterna växer och är nu 3,2 procentenheter. Sedan valet har SD ökat med fyra procentenheter – klart mest av alla partier.

I dag inleder Sverigedemokraterna sina landsdagar i Örebro och de gör det med vind i seglen. För tredje mätningen i rad är Sverigedemokraterna näst största parti enligt SVT/Novus och landar på 21,5 procent, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med oktober. Samtidigt minskar stödet för Moderaterna lika mycket, vilket ger en skillnad på 3,2 procentenheter mellan de två oppositionspartierna på högerkanten.

”SD tydlig oppositionsledare”

– Undersökningen visar tydligt att det är SD som är oppositionsledare just nu. Inte bara för att de gått fram kraftigt sedan valet men också för att Moderaterna tappar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Trots uppgången har SD en bit kvar till sin toppnotering från juni 2018 på 22,8 procent. Ännu längre bit har de till att bli största parti, Socialdemokraterna får i den här mätningen 26 procent och ligger därmed i det närmaste still jämfört med oktober.

Om det var val i dag skulle det konservativa block som Jimmie Åkesson (SD) talat om sedan landslagarna 2015 vara tre mandat från majoritet i riksdagen. Samtidigt har regeringen och deras samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna tappat från ett stöd på knappt 47 procent i valet till 42 procent i dag.

V går framåt

En annan förändring som är värd att notera är att Vänsterpartiet får sin näst högsta nivå sedan valet med 9,3 procent.

– Vänsterpartiet är det enda alternativet till vänster när Socialdemokraterna har flyttat sig till höger för att behålla regeringsmakten. För dem som vill ha en tydligare vänsterpolitik finns Vänsterpartiet där i ganska ensamt majestät, säger Torbjörn Sjöström.

För Liberalerna som höll landsmöte förra helgen är mätningen dyster läsning. Kräftgången i opinionen fortsätter och de ligger stadigt parkerade under riksdagsspärren på 3,4 procent.

Ingen av förändringarna den här månaden är statistiskt säkerställd.

FAKTA: Novus novembermätning / Så gjordes undersökningen

Här är månadens väljarbarometer i siffror (förändring sedan oktober inom parantes)

Socialdemokraterna: 26,0% (+0,2)

Vänsterpartiet: 9,3% (+0,9)

Miljöpartiet: 4,8% (-0,2)

Moderaterna: 18,3% (-1,2)

Liberalerna: 3,4% (-0,3)

Centerpartiet: 7,8% (-0,7)

Kristdemokraterna: 7,1% (+0,1)

Sverigedemokraterna: 21,5% (+1,0)

Övriga: 1,8% (+0,2)

Osäkra: 6,0%

Så gjordes undersökningen:

Mätperiod: 21 oktober-17 november 2019

3 619 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte har svarat 53 procent av det totala antalet tillfrågade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.