Foto: SVT

Jimmie Åkesson: “Kristersson borde fimpa både Liberalerna och Centerpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har inga partier velat förhandla om regeringsbildningen med Sverigedemokraterna. Ansvarslöst, anser partiledaren Jimmie Åkesson som intervjuades i SVT:s Agenda för att prata om valets efterspel.
– Man kan gå samman för att blockera oss men det tror jag kommer att straffa sig.

SD fick nära 18 procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna, en ökning med nästan fem procentenheten i jämförelse med förra valet. Samtidigt vill inga partier hittills samarbeta med dem.

– Våra väljare förväntar sig få ett inflytande i proportion till vår storlek. Vi ökar mest och det kan man tolka som att väljarna vill att vi ska få ökat inflytande. Sen kan man återigen gå samman för att blockera oss, men det tror jag kommer straffa sig, säger Åkesson.

Fick nobben av M och KD

Ulf Kristersson (M) sade under SVT:s valvaka att en alliansregering aldrig kommer låta SD få den roll de haft hittills, men Åkesson ställer sig tveksam till hur det ska gå till i praktiken.

Samtidigt har SD-ledaren fått nobben av Ebba-Busch Thor (KD) och Kristersson när Åkesson bjöd in till informella samtal under måndagen. 

– Kristersson kan inte mena allvar. Han kan inte förankra en alliansregering utan oss, säger Åkesson i Agenda.

“Fimpa C och L”

Åkesson har tidigare resonerat om att det kan räcka att ett block för rätt sorts politik för att få SD:s stöd.

I intervjun med Agenda ville han inte gå in i detalj på vad för sorts politik det skulle vara.

– Vi vill vara säkra på att rätt politik kommer att drivas, men om man inte pratar med oss är svårt att säga. Jag tror det blir väldigt svårt att fixa en alliansregering. Då skulle Kristersson behöva fimpa Liberalerna och Centerpartiet.

“M och KD skulle tjäna på att prata med oss”

Partiledaren hävdar i intervjun att han inte är rädd att rösta ner regeringsbildningar, även om det skulle leda till ett nyval.

– Om det är vad som krävs för att få ett stabilt styre av landet. De andra väljer att inte prata med oss, då tar de inte ansvar.

– Vi räds inte ett nyval om det krävs. Sen ser jag inte vad det skulle göra för skillnad. Att något av de gamla blocken skulle växa så mycket att vi skulle neutraliseras är osannolikt. De andra partiledarna har målat in sig i ett hörn när de sagt att de inte tänker prata med den där hemska Åkesson. Men jag tror M och KD skulle tjäna på att prata med oss.

Se klippet ovan när Jimmie Åkesson intervjuas i Agenda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet