Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver Turkiets president Erdogan som en ”islamistisk diktator”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jimmie Åkesson (SD) om Turkiets president Erdogan: ”En islamistisk diktator”

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att regeringen måste vara noggrann i hur man hanterar utspelen från Turkiet och inte gå för långt i att anpassa sig efter vad president Recep Tayyip Erdogan kräver.

– Turkiet är ingen demokrati så som vi känner demokratier i västvärlden, säger Åkesson till SVT Nyheter.

Efter markeringarna från både utrikesminister Tobias Billström (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) kring den Erdogandocka som hängdes upp utanför Stockholms stadshus har flera toppolitiker betonat att Turkiet-protesten omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Bland annat Johan Pehrson (L) som under måndagen sa till Aftonbladet:

– Jag försvarar rätten att protestera mot Erdogan i Sverige på samma sätt som jag försvarar rätten för Paludan att manifestera sina åsikter.

Omfattas av yttrandefriheten

Jimmie Åkesson menar att aktionen, som Erdogankritiska Rojavakommittéerna ligger bakom, omfattas av yttrandefriheten. Samtidigt anser han att Turkiet förmodligen redan passerat gränsen för vad de kan kräva av Sverige i utbyte mot ett Nato-inträde. Han har också åsikter om att Erdogan benämns som ”folkvald president”.

– Erdogan är en islamistisk diktator, mer eller mindre, säger Åkesson.

Hör mer från intervjun i klippet ovan.

SVT Nyheter har sökt utrikesminister Tobias Billström gällande uttalandet, men han avböjer att kommentera.

Utredningen nedlagd

Utredningen kring Rojavakommittéernas aktion lades ner av Åklagarmyndigheten under måndagen som inte ansåg att den kunde klassas som förtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.