Jimmie Åkesson (SD): Visar kanske vad Moderaterna tänker framöver

Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) besökte Aktuellt på måndagskvällen och tolkade Moderaternas röstande mot Sverigedemokraterna i talmansvalet som en eventuell fingervisning om vad som kan komma framöver.
– Vi har sagt att vi är beredda att stödja en moderatledd regering i någon konstellation. Men vill Moderaterna att vi ska vara ett oppositionsparti i stället så får vi väl vara det i så fall.

– Det är otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman. Det är svagt, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att Björn Söder förlorat till Johnsson Fornarve direkt efter omröstningen i riksdagen.

När han besökte Aktuellt på måndagskvällen upprepade han budskapet men utvecklade också resonemanget.

Han fick också frågan om vad han tänker kring Moderaternas agerande, att de istället för att rösta för deras kandidat släppte fram Lotta Johnsson Fornarve (V).

”Visar kanske vad de tänker”

– Det visar ju lite vad Moderaterna tänker, kanske, inför de kommande veckorna. Med statsministeromröstning i morgon, talmansrundor och kommande statsministeromröstningar.

Han kräver inflytande för Sverigedemokraterna för att rösta fram en moderatledd regering.

– Vi har sagt att vi är beredda att stödja en moderatledd regering i någon konstellation. Men vill Moderaterna att vi ska vara ett oppositionsparti istället så får vi väl vara det i så fall.

– Det här visar hur svaga de är och att Alliansen är mer eller mindre dött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet