I dag höll Jimmie Åkesson (SD), sitt vårtal på Långholmen i Stockholm Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD): Obligatorisk utvisning för ickesvenska medborgare vid grövre brott

Uppdaterad
Publicerad

I dag höll Jimmie Åkesson (SD), sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. I en intervju med Rapport efter talet, pratade han om strängare straff för ickesvenska medborgare.
– Varje handling av grövre art som utförs av icke-svenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning.

– Vi ska vara en garant för att människor som är utländska medborgare, begår grova brott i Sverige, ska utvisas. Så vi är beredda att göra vad som krävs för att de ska ske i betydligt högre grad än vad det gör idag, sade partiledaren till Rapport.

För få som utvisas efter dom

– I dag är det alldeles för få som utvisas även om man döms till utvisning och det hänger ihop med att man hittar på anledningar i form av anknytning till Sverige eller det kan vara andra typer av verkställighetshinder.

Han anser att anknytningsreglerna dels måste luckras upp och dels måste Sverige börja sätta press på de länder som vägrar ta emot sina egna medborgare. Något som kan göras genom att använda biståndspolitiken tillexempel, menar Åkesson.

Men vem är det som ska utvisas, är det de som inte har fått medborgarskap eller var drar ni gränsen?

– Det är utländska medborgare som ska utvisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer