Sverigedemokraterna med partiledare Jimmie Åkesson har förstärkt sin roll som det parti som flest väljare tycker har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. Foto: TT

SD behåller greppet om invandringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har förstärkt sin roll som det parti som flest väljare tycker har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. Det visar Novus senaste undersökning om väljarnas viktigaste frågor.

Landets två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, har genomfört en kraftig skärpning av sin invandringspolitik under mandatperioden. Men den tycks inte ha påverkat väljarnas förtroende särskilt mycket. Enligt en färsk undersökning från Novus är det fortfarande Sverigedemokraterna som ligger i topp när det gäller invandringspolitiken.

– Det är tydligt att såväl Moderaterna som Socialdemokraterna misslyckats att vinna förtroende i den här frågan, säger Torbjörn Sjöström, som är VD på Novus, till SVT Nyheter.

Trots Socialdemokraternas skiftande ställning i invandring- och integrationsfrågan är förtroendet för deras politik i den kategorin oförändrad. Foto: SVT

Löfvens stora vändning

Vi går nu mot slutet av en dramatisk mandatperiod där den stora flyktingströmmen till Europa har dominerat händelseutvecklingen på den politiska arenan. Inför hösten 2015, då antalet nyanlända nådde sin historiska topp, hade Sverige en bibehållen generös flyktingpolitik.

I september 2015 deklarerade statsminister Stefan Löfven i ett berömt tal på Medborgarplatsen i Stockholm att ”mitt Europa bygger inte murar”. Ett par månader därefter svängde regeringen totalt, och de svenska asyl- och flyktingreglerna drogs ner till det som brukar kallas ”en europeisk miniminivå”. Sverige kunde inte längre, enligt regeringen, ha en mer generös asyl- och flyktingpolitik än andra länder inom EU. 

Förtroendet för S invandringspolitik opåverkad

Efter november 2015 har landets två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, tydligt aviserat att den tidigare generösa linjen när det gäller asyl- och flyktingpolitiken är över. Detta har partierna gjort särskilt tydligt inför väljarna och inte minst inför riksdagsvalet i höst. Men Novus undersökning visar att andelen väljare som anser att någon av dessa partier har den bästa politiken på det här området är fortsatt lågt.

Förtroendet för Socialdemokraternas invandrings- och integrationspolitik verkar inte ha påverkats alls, medan förtroendet för Moderaterna vad gäller invandrings- och integrationsfrågan ligger kvar långt under nivån för partiets väljarstöd.  

”De ger SD rätt i den politik som de tidigare fördömde”

Under mandatperioden har samtidigt väljarnas förtroende för Sverigedemokraterna ökat, och det ligger stabilt klart högre än för övriga partier. Kort sagt har övriga partiers anpassning till en mer restriktiv asyl- och invandringspolitik inte ha gjort att väljarna känner ett mindre behov av Sverigedemokraternas politik på området.

– Risken för Socialdemokraterna och Moderaterna är att deras tydliga omsvängning i den här frågan snarast har gjort att många väljare uppfattar det som att de ger Sverigedemokraterna rätt i den frågan, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

De tio viktigaste frågorna för väljarna och vilket parti som väljarna anser har den bästa politiken

1. Sjukvården S (16% har svarat att S har bäst sjukvårdspolitik) 

2. Invandring/integration SD (27%) 

3. Skola/utbildning L (18%) 

4. Lag och ordning M (23%) 

5. Äldreomsorg S (16%) 

6. Jobb/sysselsättning M (20%) 

7. Miljö/klimat MP (24%) 

8. Pensioner S (16%) 

9. Landets ekonomi M (25%) 

10. Boende S (17%)  

Undersökningen är genomförd 19–24 april 2018 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1005 intervjuer genomförts. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.