Foto: TT/Riksdagen

Jimmie Åkessons svärmor tillbaka i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan lämnade hon riksdagen och öppnade en massagesalong. Nu har Margareta Larsson kommit tillbaka till riksdagen, men inte till Sverigedemokraterna utan som partilös, så kallad politisk vilde.

I september 2015 lämnade Margareta Larsson Sverigedemokraterna. Hon var mycket kritisk till partiledningen.

– Det är maktfullkomlighet som går ut på att lojalitet och privata relationer är viktigare än strukturer, sade hon då till Aftonbladet.

Hon lämnade partiet men inte sin riksdagsplats och behöll därmed sitt arvode på drygt 60.000 kronor i månaden, trots att hon inte satte sin fot i riksdagen. Samtidigt öppnade hon en massagesalong med inriktning på indisk ayurvedamassage.

Blev kritiserad av Åkesson

Riksdagens regelverk medger att en ledamot kan göra så här eftersom den är personligt vald, men Margareta Larsson fick hård kritik för att hon fortsatte att plocka ut sitt arvode utan att göra något i riksdagen. 

– Vi kan inte ha folkvalda som medvetet skor sig på systemet, skrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en debattartikel.

– Jag tycker att hon borde lämna mandaten till någon som vill företräda det parti som fått mandaten, sade Sverigedemokraternas partiledaren, och tillika Margareta Larssons svärson, Jimmie Åkesson till DN.

Ska jobba med sociala frågor

Nu har Margareta Larsson ändrat sig. Hon har lagt ned massagesalongen och kommit tillbaka till riksdagen.

– Jag har flera samtal med riksdagens talman och har nu jag bestämt mig för att komma tillbaka, säger hon.

Hon vill inte gå in på vad samtalen har handlat om, men sedan några veckor tillbaka har hon tillbringat någon dag i veckan på sitt arbetsrum i riksdagen och filat på olika motioner som hon ännu inte lämnat in.

– Jag har alltid brunnit för sociala frågor, det handlar om vård och folkhälsa, det är det jag tänker jobba med.

LÄS MER: Ledamot helt frånvarande – kan få 5,5 miljoner

Invandringsfrågor?

– Nej, inte direkt. Jag tänker inte skilja på människor, det handlar om människofrågor helt enkelt.

Hon har också deltagit i några omröstningar.

– I många frågor kommer jag att rösta som Sverigedemokraterna, men om jag tycker annorlunda kommer jag att rösta annorlunda.

Du är invald för Sverigedemokraterna men är inte längre med i partiet. Varför lämnar du inte riksdagen så att du kan ersättas med någon som representerar partiet?

– Nej, jag har valt att göra så här tills den här mandatperioden är slut, säger hon.

Har kvar sitt arvode

I och med detta behåller Margareta Larsson också sitt arvode på i dag 63.800 kronor i månaden.

Kommer du att få något gehör för dina förslag, tror du?

– Så gott som alla motioner får ju avslag men det är ändå ett sätt för mig att visa på vad jag vill se för förändringar, säger hon.

Hon säger att hon inte längre har några relationer med sitt gamla parti, inte heller med sin svärson, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Däremot har jag en varm relation med min dotter, säger Margareta Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.