JK: Domen kan överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Först när domen vunnit laga kraft kommer Justitiekanslern (JK) att eventuellt ändra sitt tidigare principbeslut om ersättning till registrerade romer. JK har tre veckor på sig att överklaga domen, där staten befanns skyldig till etnisk diskriminering.

Dagens dom i Stockholms tingsrätt, där det slås fast att staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering, kan komma att överklagas.

Det skriver Justitiekanslern (JK), som företräder staten, på sin webbsida.

JK har tre veckor på sig att besluta sig för om domen ska överklagas.

– Men vi kommer att försöka komma fram till ett beslut så fort som möjligt, säger justitiekanslern Anna Skarhed till SVT Nyheter.

Enligt Anna Skarhed kan det bli så att JK avstår från att överklaga även om man inte delar bedömningen som ligger till grund för tingsrättens dom.

– Vi kanske kommer att stå fast vid ståndpunkten som vi redovisade inför förhandlingarna i tingsrättem men ändå avstå från att överklaga om vi bedömer att chansen till framgång är liten, säger hon.

Inte etniskt

På sin webbsida skriver JK  att det är statens uppfattning att registreringen inte skett på grund av de registrerades etniska ursprung.

Syftet med registret, som benämns ”uppgiftssamlingen Kringresande”, har varit att den skulle användas inom ramen för polisens brottsbekämpande verksamhet, står det på JK:s webbsida.

Underättelseuppslag

De elva romer, som stämt staten, har lagts in i registret på grund av att de är släkt med personer som polisen fått in ”underrättelseuppslag” om, menar JK.

I texten påpekas också att JK år 2014 slog fast att det var oacceptabelt att polisen hade upprättat ett register och behandlat personuppgifter utan att fullt ut uppfylla de krav som lagen föreskriver.

Bedömdes som ointressanta

De uppgifter i registret som var ointressanta borde ha tagits bort. Det skedde inte, vilket är skälet till att JK beslutade om att de drabbade bör få 5.000 kronor i ersättning.

”Det är ostridigt i målet att underrättelseuppslagen rörande kärandenas släktingar efter relativt kort tid har bedömts som ointressanta. Kärandenas personuppgifter borde därför ha gallrats ur uppgiftssamlingen redan år 2011. Bl.a. detta fel har enligt staten motiverat den ersättning om 5.000 kr som kärandena tidigare har beviljats”, skriver JK.

”Justitiekanslern kommer att noga gå igenom domen och därefter överväga vilka slutsatser som kan dras och om den ska överklagas”, står det vidare.

Våren 2014 fattade JK beslut att de 4.700 romer som funnits registrerade hos Skånepolisen hade rätt till ersättning från staten med 5.000 kronor vardera. Om dagens dom ändrar den bedömningen eller hur domen påverkar om fler registrerade romer kan ha rätt till ett högre skadestånd, är ännu för tidigt att säga, menar JK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer