Foto: TT arkiv

JK: Inget skadestånd efter svininfluensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Staten är inte skadeståndsskyldig till de personer som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan under 2009, enligt Justitiekanslern. Det rapporterar Dagens Juridik.

Tidigare i år krävde omkring 500 personer som drabbats av narkolepsi efter att ha tagit svininfluensavaccinet samt 1 500 av deras anhöriga sammanlagt 363 miljoner kronor i skadestånd av staten.

Nu slår Justitiekanslern fast att staten inte bär något skadeståndsansvar.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att det inte har funnits någon skyldighet för staten att informera om den då okända förhöjda risken att drabbas av narkolepsi efter vaccinationen eller om den inom EU etablerade testprocedur som föregick godkännandet av vaccinet.

”Mot den bakgrunden har Justitiekanslern avslagit sökandenas anspråk, utan att därigenom ta ställning till frågor om preskription och om de anhöriga i och för sig skulle kunna ses som skadelidande i konventionens mening”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.