Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forssell(M): ”Vi kommer inte att ge upp förrän de är tillbaka” Foto: SVT

Ministern om fängslade svenskarna: ”Ger inte upp förrän de är tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kräver att Johan Floderus och Ahmad Reza Djalali, som sitter fängslade i Iran, släpps fria.

– Vi kommer inte ge upp förrän de är tillbaka, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i SVT:s 30 minuter.

Det pågår enligt Forssell ett intensivt arbete med att få hem de fängslade svenskarna Johan Floderus och Ahmad Reza Djalali från Iran.

– Det kommer att pågå så länge som det behövs innan vi har löst detta, säger bistånds- och utrikeshandelsministern i 30 minuter och fortsätter:

Johan Floderus fängslad i Iran

– De är oskyldigt frihetsberövade och vi kräver att de friges, det har vi pekat på i olika typer av samtal, också externt.

”Gör vårt yttersta”

EU-tjänstemannen Johan Floderus har suttit fängslad i Evin-fängelset i Iran i drygt ett och ett halvt år, anklagad för spioneri. KI-forskaren Ahmad Reza Djalali är dömd till döden i Iran för misstänkt spionage och har suttit fängslad sedan 2017.

Enligt Johan Forssell rör det sig om ”svåra processer” där regeringen inte alltid kan berätta vad som sker.

– Vi gör vårt yttersta, vi har alltid deras bästa för ögonen. Vi kommer inte ge upp förrän de är tillbaka och vi har löst den här situationen, säger han i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet