Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vida Mehrannia, Ahmadreza Djalalis hustru: ”Han behöver en politisk reaktion” Foto: TT/privat

Sju år sedan dödsdömde KI-forskaren greps i Iran

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen har det gått exakt sju år sedan KI-forskaren Ahmadreza Djalali greps för spioneri i Iran. Han dömdes till döden men straffet har ännu inte verkställts.

– Han är oskyldig och en politisk fånge, säger hans fru Vida Mehrannia till SVT Nyheter.

Svensk-iraniern Ahmadreza Djalali, tidigare forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, greps under en konferensresa i Iran 2016 och dömdes senare till döden för spioneri. Verkställandet av straffet har skjutits upp flera gånger.

Svenska myndigheter och organisationer, bland annat Amnesty, har utan framgång försökt få Ahmadreza Djalali fri.

”Hur är det möjligt att inget händer?”

Det var länge sedan hans hustru Vida Mehrannia pratade direkt med honom. Men för en månad sedan fick hon höra av släkten i Iran att Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd fortfarande är svårt.

Vida Mehrannia är kritisk till bristen på resultat i arbetet med att få honom fri. Hon vill nu träffa utrikesminister Tobias Billström (M).

– Jag har bett om ett möte flera gånger. Han bör veta att vi lider av detta vi fyra, jag, mina barn och min man i Iran, säger hon.

Hur tycker du att svenska myndigheter hanterat fallet?

– De följer det, men det räcker inte. Min man är dömd till döden, han lider och hans situation har inte förändrats. Hur är det möjligt att inget händer om de jobbar hårt med fallet?

UD: Gör vad vi kan

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man fortfarande arbetar med fallet.

”Sveriges ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Sverige har sedan länge krävt att dödsstraffet inte verkställs”, skriver UD och fortsätter:

”Det är uppenbart att de omständigheter under vilka Ahmadreza Djalali hålls fängslad utgör ett allvarligt hot mot hans hälsa. De rapporter som nått oss om Ahmadreza Djalalis hälsoläge gör att det är nödvändigt att han friges av humanitära skäl. Detta har framförts till företrädare för Iran på hög nivå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.