Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas partiledare Johan Pehrson delar inte den bild som flera tongivande liberaler har om regeringssamarbetet. Foto: SVT

Johan Pehrson (L) säker på att alla liberaler kommer rösta grönt

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska liberala röster har höjts mot det så kallade Tidöavtalet. Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, säger i SVT:s Morgonstudion att avtalet enligt honom innehåller stora liberala framgångar för bland annat skolpolitiken och jämnställd vård och hjälp till våldsutsatta kvinnor.

Kritiken mot Tidöavtalet har bland annat kommit från Liberala ungdomsförbundet, som vill att L ska rösta nej i måndagens statsministeromröstning. Även Maria Leissner, före detta partiledare för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), berättade att hon grät när avtalet offentliggjordes.

– Vi som varit medlemmar länge och som har haft ledande positioner i partiet upplever att vi ser partiet dö. Det är väldigt lite av de idéer som vi förespråkar som finns i den här regeringen, sade hon tidigare till SVT Nyheter.

Johan Pehrson säger att han har stor respekt för kritiken, samtidigt som han tycker att man måste sätta hela överenskommelsen i rätt sammanhang.

– Det var ingen hemlighet att Liberalerna gick till val på en ny liberal och borgerlig regering och det var ingen hemlighet att vi gick till val på att kunna samarbeta med alla partier i Sveriges riksdag inte minst då också med Sverigedemokraterna.

– I ett samarbete handlar det om att ge och ta och att kunna kompromissa, säger han vidare.

Trots kritiken – säker på att L:s riksdagsledamöter röstar grönt

Pehrson är, kritiken till trots, säker på att alla Liberalernas ledamöter kommer rösta grönt i statsministeromröstningen.

– Ja, vi har haft uppe det här till diskussion i vår partistyrelse. Alla har varit informerade om att beslutet ska fattas av riksdagsgruppen och riksdagsgruppen har fattat det här beslutet enhälligt.

Johan Pehrson säger även att liberal politik år 2022 måste fokusera på yttre och inre säkerhet.

– Det stora hotet mot friheten i det här landet just nu är att människor skjuts ihjäl, vi måste se till att återskapa tryggheten i det här landet.

Se mer av vad Johan Pehrson (L) sade i SVT:s Morgonstudion inför dagens statsministeromröstning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.