Utrullningen av det nya snabba mobildatanätet 4G pågår just nu i bland annat Sverige. 4G är så snabbt att det även är intressant för tv-produktion. På mässan fanns små boxar som kopplas till tv-kameran och överför video med bra kvalitet via mobila nätverk.
Det fanns exempel på hur reportrar använder mobiler för att
överföra stillbilder, texter och video från avlägsna ställen som
till exempel bergen i Afghanistan. Inte alltid så bra teknisk kvalitet men innehållet är i dessa fall mer intressant.
Världen krymper
Vår värld krymper, kraven på utrustning likaså. Jag träffade en äldre man i går kväll som jobbat på CNN med att sätta upp sändningssystem från avlägsna platser, skriver SVT:s Johan Wahlberg.
Han berättade om den tunga och stora utrustning som behövdes under gulfkriget i Irak. Vi jämförde med vad man kan åstadkomma i dag med en bärbar dator och en telefonuppkoppling. När jag satt och lyssnade på hans berättelser så tänkte jag, undrar hur det kommer att se ut om 10 år?
Såg en intressant visning där en person satt i Los Angeles, en i New York och en i Las Vegas och via webben redigerade ett tv-program. Redigeringsverktyget och videon, som låg någonstans ute i cyberrymden, kom man åt via webbläsaren.
Kamera på surfingbrädan
När de sedan visade hur en kille satt och redigerade på den i Sverige ännu inte lanserade touchskärmsdatorn Ipad så kändes det som science fiction. Tänk att kunna sitta varsomhelst i världen och via en platta inte större än ett A4-papper klippa ihop ett tv-program.
300 dollar för en vattentät kamera som spelar in bra videokvalitet på ett minneskort och har en batteritid på 3 timmar. Ett av många exempel på hur teknisk utrustning för videoproduktion blir alltmer tillgänglig för oss alla.
Sätt kameran på din surfbräda eller din hjälm när du fallskärmshoppar, spela in din upplevelse och lägg ut på Youtube så hela världen kan se. Allt till ett pris och storlek på utrustning som för fem år sedan var otänkbart.
Miljöer byts ut
Tittade på en förevisning om olika förändringar som gjorts i
filmer. Jag trodde inte det vad sant vad som går att göra.
Sverigeaktuella TV-serien The Pacific består till stora delar av helt digitaliserade och omgjorda miljöer.
Man lade till ett hav där det fanns skog, lade till båtar från 40-talet i en hamn, tog bort eller bytte ut byggnader man inte ville ha med.
Perfektionisten James Cameron i filmen Avatar gillade inte hur ett par vippströmbrytare såg ut i bilden, så då gick man in i efterhand och bytte ut dem. Jag kommer aldrig mer kunna titta på en film och veta om den plats jag ser finns på riktigt när allt går att ändra.
Bara början
Precis som jag kunde konstatera när jag i februari var på
mobilmässan i Barcelona, så är vi på väg mot en ständigt
uppkopplad värld där behovet för snabba nätverk blir allt större.
Vi befinner oss bara i början av vad denna uppkopplade värld har att erbjuda, och det ska bli spännande att se på vilket sätt
innehållsproducenter kommer anamma den och dess teknik.
Johan Wahlberg