Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) ser ett växande hot från högerextrema grupper. Foto: SVT

Johansson: ”Hotet från högerextrema grupper väldigt oroväckande”

Publicerad

Terrorism och säkerhet står högt på agendan när EU:s inrikes- och migrationsministrar möts nordfranska Lille.

– Vi har sett ett växande hot från det högerextrema hållet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson har haft ett möte med EU:s nya anti-terror-koordinator, finländska Ilkka Salmi, och oron för högerextrema hot är utbrett i Europa.

– Vi har sett tendenser till det i Sverige också, med enskilda våldsdåd. Men det vi hör från Tyskland nu, är att de betraktar det här som det allvarligaste hotet just nu. Där finns det också försök från organiserade grupper att infiltrera försvaret och polisen. Det är väldigt väldigt oroväckande, säger Morgan Johansson.

Terrorism och säkerhet

EU:s inrikes- och migrationsministrar träffas i två dagar i nordfranska Lille för att bland annat försöka komma närmare en överenskommelse om en EU-gemensam asylpolitik och prata om terrorism och säkerhet.

– Jag vill öka fokus på de högerextrema hoten. Och hur det verkligen kan gå, det såg vi ju inte minst i attacken mot Capitolium i USA. Här finns det en del grupper som är väldigt våldsbenägna och farliga, och de måste vi ha kontroll på, säger Morgan Johansson.

Är hotet från islamistiska grupper överspelat?

-  Nej, det finns ju kvar latent. Och det är viktigt att fortsätta hålla koll på och utveckla metoderna mot det också. Men det jag vill lyfta fram nu, det är att vi ser ett växande hot från högerextremt håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.