Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han sår misstro om invandrares försvarsvilja”, säger Morgan Johansson(S) om Kristerssons uttalande på Folk och försvar. Foto: SVT

Johanssons (S) kritik mot regeringens tal om krig: ”Splittrande uttalande”

Uppdaterad
Publicerad

Morgan Johansson (S) kritiserar regeringens uttalande om att svenskarna måste förbereda sig på krig.

– Jag tycker man ska tänka över hur man uttrycker sig, säger han.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson riktar kritik mot regeringens uttalanden om att det kan bli krig i Sverige i Aktuellt. Framför allt vänder han sig emot statsminister Ulf Kristerssons uttalande om att ett svenskt medborgarskap också innebär krav på att man försvarar sitt nya land. Morgan Johansson menar att statsministern ”sår misstro om invandrares försvarsvilja”

– Det har han inget som helst belägg för. Jag tycker att statsministern ska ta tillbaka sitt uttalande eller redovisa vad han har för belägg för detta, säger Morgan Johansson.

Även civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) får kritik för uttalandet att kan bli krig i Sverige och alla svenskar måste agera för att stärka landets motståndskraft.

– Jag förstår att många blir rädda när tonläget skruvas upp så här. Man borde ha varit tydligare i sin kommunikation och tänkt över hur man formulerar sig. Ord har betydelse, säger Johansson.

– Vi har en lite osmickrande tradition i Sverige att politiker ibland inte ser saker komma. Det är inte den här regeringens arbetsmodell. Vi pratar om de risker som finns för att kunna hantera och åtgärda dem medan tid är, svarar Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.