John McCain möter svenska pressen på Gärdet i Stockholm. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

John McCain på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten, republikanen John McCain besöker i dag Sverige. Han träffar försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) för att tala om det svensk-amerikanska försvarssamarbetet.

McCain blev känd för hela världen genom presidentvalet 2008, då han tog hem Republikanernas nominering och utsåg frispråkiga Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat – men förlorade mot Barack Obama.

Moderat republikan

79-årige sjubarnsfadern McCain har varit Arizonasenator sedan 1987 och är en av de mest kända profilerna i kongressen. Sitt abortmotstånd till trots brukar han beskrivas som en moderat republikan som gärna verkar över partigränserna.

Han har stor militär erfarenhet och säkerhetspolitiskt kunnande och är ordförande i senatens mäktiga försvarsutskott.

Ses som krigshjälte

I USA ser många John McCain som en krigshjälte. Han var stridspilot i den amerikanska marinen under Vietnamkriget när han 1967 sköts ner över Nordvietnam.

Under fem år var han krigsfånge i Hanoi, där han utsattes för tortyr. Nyligen hånades han av presidentaspiranten Donald Trump, som hävdade att krigshjältar inte tillfångatas.

McCain som besöker Sverige tillsammans med en kongressdelegation. 

Kallade Putin buse

I fokus för det korta Sverigebesöket är miljöfrågor, it-säkerhet och hotbilden från Ryssland.

– Vi måste alla förstå vem Vladimir Putin är, och vad han vill. Han är en buse och vill återupprätta det ryska imperiet, sade McCain.

I ljuset av detta, hur viktigt anser du att Sveriges samarbete med NATO är? frågar SVT:s reporter Bert Sundström.

– Jag tror att Sveriges samarbete med andra länder i regionen och med USA är mer omfattande än det någonsin varit. Våra relationer är mycket starka.

– Jag tror att Sveriges avsikt att öka försvarsutgifterna och de militärövningar Sverige har deltagit i tydligt visar Sveriges arbete för stabilitet i regionen och Sveriges önskan att samarbeta med andra länder. Och allt det är mycket bra, svarade MCCain.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer