Foto: SVT

Jomshof: Vi har stöd för beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att omedelbart klippa bandet med SDU har stort stöd inom Sverigedemokraterna. Det beskedet gav partisekreteraren Richard Jomshof i Agenda i kväll. 

Att sprickan mellan det forna ungdomsförbundet och moderpartiet nu är avgrundsdjup blev tydligt när den nyvalda SDU–ordföranden Jessica Ohlson och Richard Jomshof framträdde i Agenda. Jomshof ville inte ta en öppen debatt med Ohlson utan valde att bli intervjuad separat.  

– Vi har i flera år diskuterat och debatterat med det som tidigare var vårt ungdomsförbund. Men man kommer till en gräns, säger Jomshof. 

Agenda

Efter sändningen valde Jomshof att inte lämna studion genom samma utgång som Ohlson. Han svarade inte heller på några frågor från reportrar på platsen.

Långvarig konflikt

Konflikten mellan ungdomsförbundet och moderpartiet har pågått i flera år och handlar om Sverigedemokraterna inte anser att ungdomsförbundet slutit upp bakom partiets värderingar och att företrädare för SDU haft kontakter med högerextrema personer.

I våras tog konflikten ny fart i samband med att SDU–topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne uteslöts. Jomshof säger att valet av Ohlson visar att SDU vägrar att rätta in sig i ledet och att det blev den utlösande faktorn till beslutet att bryta med ungdomsförbundet. 

 – Vi hade hoppats att uteslutningarna i våras skulle vara en tydlig signal. När man väljer Jessica Ohlson till den förbundsledning som drivit konflikten i flera år så har vi insett att det inte går längre.

Vill byta partiledning

Samtidigt anklagade Jessica Ohlson partiledningen för att agera odemokratiskt och att uteslutningen innebär ett brott mot partistadgarna. Enligt henne finns det ett utbrett missnöje inom Sverigedemokraterna mot partiledningen.

Ohlson sade att hennes viktigaste uppdrag nu är avsätta partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Richard Jomshof och gruppledaren Mattias Karlsson. 

– Vårt syfte nu är att verka för att interndemokratin i Sverigedemokraterna återupprättas. För det så krävs att den nya partiledningen byts ut.  

Jomshof svarade dock undvikande på frågorna om missnöjet med partiledningen utan menade istället att beslutet om att bryta med SDU har ett brett stöd. Enligt honom var det bråttom att klippa banden med SDU och att partiledningen valde den taktiken istället för att ta upp frågan på de kommande landsdagarna. 

– Det är en fråga för partistyrelsen och vi ville få ett avslut, säger Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet