Foto: Heiko Junge/AFP/TT, SVT

Jonas Sjöstedt lämnar V – så blir livet efter politiken

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt lämnar politiken – mitt i brinnande kris. Nu väntar ett ostört liv i Vietnam med familjen. Men V-ledaren har inga planer på att skruva ner tonläget sina sista dagar vid makten.

– Om regeringen kör över LO, då smäller det, säger Sjöstedt om de kraschade las-förhandlingarna.

Efter åtta år som partiledare lämnar Jonas Sjöstedt politiken. Nu siktar han på en lugnare tillvaro i Vietnam, där hans fru arbetar som ambassadör.

– Jag får plugga vietnamesiska och börja skriva, säger Jonas som måste inleda sin vistelse i landet med en strikt karantän.

Planerna på att starta ett kafé har han skjutit på framtiden.

– Det är inga turister där just nu. Det får nog vänta.

Sista tiden präglad av kris

Jonas Sjöstedt skulle ha lämnat partiledarposten redan i våras. Sedan kom coronakrisen.

Nu har han jobbat på övertid i fem månader – månader som präglats av coronapandemi och kraschade las-förhandlingar.

– Det är klart att jag helst skulle vilja lösa det här innan jag slutar. Jag hoppas fortfarande lite på det, säger Sjöstedt i Morgonstudion och syftar på de strandade förhandlingarna om Las.

”Om de kör över LO – då smäller det”

Och han tänker inte göra en tyst sorti. Istället lämnar han med en skarp uppmaning till regeringen.

– Vårt mål är att rädda arbetsrätten, inte att fälla regeringen. Men då måste regeringen lyssna på oss. Om de kör över LO, då smäller det, säger Jonas Sjöstedt som menar att han fortfarande menar allvar med sitt hot om att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen.

Även om stödet för Vänsterpartiet har ökat sedan valet 2018 har partiet flera utmaningar. Stödet bland LO-medlemmar har visserligen gått upp under Sjöstedts tid, men det ökar ännu mer för SD.

Hur ska du lösa det?

– SD struntar i frågorna. De vill försämra arbetsrätten. Det måste vi få ut. En väldigt stor andel av arbetarna i landet har bakgrund från andra länder. De är våra kollegor och vi har egentligen samma intressen.

Nästa helg, under Vänsterpartiets partikongress, väljs efterträdaren Nooshi Dadgostar till ny partiledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.